Αναπόφευκτο φαίνεται να καθίσταται, πλέον, το διαζύγιο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου με την πλειονότητα των προερχόμενων από τη ΝΔ προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους τέσσερις νυν και τρεις πρώην βουλευτές.

Ο άγριος δημόσιος καβγάς που ξέσπασε, μέσω διαδικτύου, ανάμεσα στον κ. Καμμένο και τον πρώην βουλευτή και συνδικαλιστή κ. Γιάννη Μανώλη για γεγονότα που συνέβησαν μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, έφερε στην επιφάνεια την υφέρπουσα από καιρό κρίση που επικρατεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες, επιβεβαιώνοντας ότι το νεότευκτο πολιτικό σχήμα οδηγείται στη διάσπαση, μερικούς μόνον μήνες μετά τη συγκρότησή του.

Η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της συνπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ, καθώς εντείνουν τα φαινόμενα ρευστότητας του διατρέχουν όλο το εύρος του πολιτικού τοπίου, την ίδια ώρα που τα στελέχη τα οποία απομακρύνονται από το κόμμα του κ. Καμμένου δηλώνουν μεν ότι «επιμένουν αντιμνημονιακά», αφήνουν, ωστόσο, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με επικρατέστερη εκδοχή τη δημιουργία νέου δεξιόστροφου σχηματισμού.

Το κίνημα αποσκίρτησης στελεχών των ΑΝΕΛ που αμφισβητούν το μοντέλο ηγεσίας του κ. Καμμένου, ο οποίος επικρίνεται για «έλλειψη προσανατολισμού» και «αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες», που αναλαμβάνει, χωρίς να ενημερώνει τους συνεργάτες του, συνεχίστηκε με νέες παραιτήσεις, όπως αυτή του εκπροσώπου Τύπου, πρώην βουλευτή κ. Χρήστου Ζώη, ο οποίος κατελόγισε στον αρχηγό του κόμματος «χάος», «αφερεγγυότητα», «υποκρισία» και «πολυγλωσσία».

«Η παραίτηση γίνεται αποδεκτή. Ευχαριστώ τον Χρήστο Ζώη για την συνεισφορά του όλο αυτό τον καιρό. Είναι αλήθεια ότι η πορεία που έχουμε επιλέξει είναι ο δύσκολος και επικίνδυνος για το καθεστώς δρόμος. Εμείς συνεχίζουμε», περιορίστηκε να σχολιάσει ο κ. Καμμένος, ρίχνοντας αισθητά τους τόνους σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς «αποστάτης» και επαγγελματίας πολιτευτής» που είχε εξακοντίσει νωρίτερα κατά του κ. Μανώλη.

Γιατί ξέσπασε η κρίση

Η σοβούσα από καιρό εσωκομματική κρίση στους Ανεξάρτητους Έλληνες πήρε διαστάσεις διάσπασης μετά την απόφαση του κ. Καμμένου να καρατομήσει, ουσιαστικά, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστα Μαρκόπουλο που αρνήθηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση των βουλευτών για να επιλυθεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια μιας επεισοδιακής κοινής συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στη συνεδρίαση αυτή εκδηλώθηκε, κυρίως από τους κυρίους Μαρκόπουλο και Ζώη, έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο και τις επιλογές του προέδρου, όταν ο τελευταίος εξήγγειλε συνέδριο με πρόθεση να γίνουν οι ΑΝΕΛ ένα ευρύ μέτωπο από την κεντροδεξιά και το κέντρο ως την πατριωτική Αριστερά, προοπτική που δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς προερχόμενους από το χώρο της ΝΔ.

Η Κ.Ο. τελικά συγκλήθηκε το απόγευμα και εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον κ. Καμμένο, την οποία προσυπέγραψαν οι 16 από τους 20 βουλευτές του κόμματος, όχι όμως και οι κύριοι Μαρκόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Τέρενς Κουίκ.

Το non paper του Μαΐου

Τη σκυτάλη της αμφισβήτησης του κ. Καμμένου παρέλαβε κατόπιν ο κ. Μανώλης, ανασύροντας μία παλαιότερη υπόθεση με non paper που είχε παραδοθεί από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον περασμένο Μάιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης για να αποφεύγονταν οι επαναληπτικές εκλογές.

Στο non paper o κ. Καμένος τασσόταν υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας και, μάλιστα, αυτοπροτεινόταν ως υπουργός Άμυνας, αλλά κατόπιν διέψευσε την ύπαρξη του κειμένου, απειλώντας μάλιστα με ένδικα μέσα κατά της προεδρίας της Δημοκρατίας που ενημέρωσε γι΄ αυτό τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. «Έχω αποδείξεις ότι το έδωσε» είπε ο κ. Μανώλης και χαρακτήρισε γκάφα την όλη υπόθεση, ενώ κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι προσπάθησε να βγάλει ψεύτη τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έκανε το πρώτο λάθος που το έδωσε, και το δεύτερο που έβγαλε ψεύτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

«Το non paper το οποίο ανέφερε, ήταν ένα χαρτί που φαίνεται ότι κάποιοι εμπνεύστηκαν προκειμένου εμείς να υποταγούμε στην συγκυβέρνηση της τρόικας. Ούτε υποταχθήκαμε, ούτε ποτέ θα υποταχθούμε», απάντησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία του κ. Μανώλη.

«Και αυτά τα non paper μπορούν να τα χρησιμοποιούν μεταξύ τους εκείνοι που διαπραγματεύονται καρέκλες και μισθούς. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν διαπραγματευόμαστε με κανένα από αυτούς, συνομιλούμε μόνο με τον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Θα μετρηθούν οι «απώλειες» την Πέμπτη

Σε κλίμα αποδρομής φέρεται να είναι και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, επίσης πρώην βουλευτής της ΝΔ, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ ο τελικός απολογισμός για τις συνολικές «απώλειες» βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πόσοι εξ αυτών θα παραμείνουν πιστοί στον κ. Καμμένο, αναμένεται να γίνει την Πέμπτη που συγκαλείται από τον αναπληρωτή γραμματέα κ. Παναγιώτη Μελά, η κοινοβουλευτική ομάδα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook