Νέα προσπάθεια για σύγκλιση απόψεων θα καταβάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την Τετάρτη για το «καυτό» ζήτημα της κεντρικής εποπτείας των τραπεζών υπό την ΕΚΤ. Το Ecofin πρόκειται να προετοιμάσει, ουσιαστικά, το κλίμα και το πλαίσιο συζήτησης, καθώς τα βήματα προς την τραπεζική ένωση αποτελούν το βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τα κρίσιμα ζητήματα είναι πόσες τράπεζες θα εποπτεύει η ΕΚΤ και εάν η Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο -όπως είναι προγραμματισμένο- έως ότου αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά της.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει ότι κεντρικός πυλώνας της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τους όρους με τους οποίους η εποπτεία θα ασκείται -και ο ρόλος που θα έχει η ΕΚΤ για τις χώρες των «27» που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.

Το Ecofin της 4ης Δεκεμβρίου δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία και έτσι, θέλοντας να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν σήμερα, Τετάρτη, νέα συνάντηση, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ισπανία και Ιταλία ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την τραπεζική ένωση -καθώς είναι όρος για την άμεση τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από τους μηχανισμούς στήριξης, την οποία επιδιώκει η Μαδρίτη.

Παράλληλα, διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τη δομή του νέου πλαισίου: Η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της, έχοντας επίσης αντίρρηση στο βραχύ χρονοδιάγραμμα, ενώ από την άλλη πλευρά η Γαλλία ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας τραπεζικής εποπτείας έχουν προβάλει ξεκάθαρα η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μ.Βρετανία. Την ίδια στιγμή η Βρετανία θέλει η επιρροή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφωθεί κατά τρόπο που να μην επηρεάζει το Λονδίνο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook