Ένας κατ\’ επανάληψη απατεώνας που είχε αποσπάσει χρήματα, τουλάχιστον, απο τρείς ηλικιωμένους συνελήφθη απο αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρκαλοχωρίου.

Πρόκειται για 46χρονο Έλληνα, ο οποίος \”έδρασε\” στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκινιά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος με θύματα τρείς κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία 69χρονου, το πρωί της 17.11.2012 στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκινιά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ένας Έλληνας τον επισκέφθηκε στην οικία του και επικαλούμενος ότι έχει άρρωστο παιδί και διενεργεί λαχειοφόρο αγορά, του πούλησε ένα λαχνό.

Προχθές (10.12.2012) το πρωί, ο 46χρονος επισκέφτηκε ξανά στην οικία του, τον 69χρονο, ανακοινώνοντας του ότι κέρδισε μία τηλεόραση και κατάφερε να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των εξήντα πέντε (65) ευρώ και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

Ύστερα από αστυνομική έρευνα, που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρκαλοχωρίου, διαπιστώθηκε ότι δράστης της αναφερόμενης αξιόποινης πράξης είναι ο 46χρονος, ο οποίος αφού αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες το πρωί, από αστυνομικούς τού Αστυνομικού Τμήματος Αρκαλοχωρίου και του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, προέκυψε ότι ο 46χρονος, την 05.11.2012, την 17.11.2012, την 07.12.2012 και 10.12.2012, στο Δημοτικό διαμέρισμα Σκινιά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, εξαπάτησε με τον ίδιο τρόπο 75χρονο ημεδαπό και 76χρονη ημεδαπή.

Σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο (2) μπλοκ λαχειοφόρου αγοράς.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα (12-12-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης συνιστά:

• Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει ) ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

• Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.

• Μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. και να μην φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς (PIN) σε άλλους.

• Μην δίδετε προσωπικά έγγραφα (Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.)

• Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

 Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας ή ύποπτης συμπεριφοράς ατόμων, για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου και σύλληψη των δραστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook