Το Φεβρουάριο του 2008, οι Μεξικανικές αρχές είπαν στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της HSBC στο Μεξικό ότι ένας τοπικός «άρχοντας των ναρκωτικών» αναφέρθηκε στην τράπεζα ως το «κατάλληλο μέρος για να ξεπλύνεις χρήμα».

Αυτά, σύμφωνα με το CNBC, ανέφερε ο αμερικανός εισαγγελέας που ανακοίνωσε το πρόστιμο-μαμούθ του 1,92 δισ. δολαρίων στη Βρετανική τράπεζα, στο πλαίσιο του συμβιβασμού για τις εν λόγω δραστηριότητες.

Οι εσωτερικοί έλεγχοι της HSBC έδειξαν ότι μόνο δύο καρτέλ ναρκωτικών -ένα στο Μεξικό και ένα στην Κολομβία- κατάφεραν να διακινήσουν 881 εκατ. δολάρια που προέρχονταν από ναρκωτικά μέσα σε πέντε μόνο χρόνια.

Ήταν τόσο απλό πια που οι καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων αφορούσαν κινήσεις χιλιάδων δολαρίων μέσα σε μία μόνο μέρα.

Μάλιστα, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι πολύχρονες έρευνες έφεραν στην επιφάνεια υποθέσεις ειδικής μεταχείρισης από την πλευρά της τράπεζας σε καρτέλ ναρκωτικών, όμως ο εκπρόσωπος Τύπου της HSBC, μετά το διακανονισμό, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς γίνονταν αυτές οι μεταφορές.

Όπως φάνηκε, όμως, οι συναλλαγές ήταν τόσο προχωρημένες που έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν ακόμη και την αποκαλούμενη μαύρη αγορά των πέσος για να μετατρέψουν δολάρια σε πέσος.

Συχνά δηλαδή χρησιμοποιούσαν δολάρια για να αγοράσουν διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, ακόμη και κανονικά πλυντήρια και στη συνέχεια τα εξήγαγαν και τα πουλούσαν στην Κολομβία. Μέρος των κερδών που είχαν γίνει πια πέσος επέστρεφαν στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών.

Πάντως η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο-μαμούθ του 1,92 δισ. δολαρίων και 665 εκατ. δολάρια για αστικές ευθύνες ώστε να παύσουν οι αντιμονοπωλιακές έρευνες των αμερικανικών αρχών.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook