Συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ευρωζώνη με τις ιατρικές θεραπείες του Μεσαίωνα ο βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο μπλογκ του στους «New York Times» μιλάει για την κρίση τονίζοντας πως τα συνεχή μέτρα λιτότητας σκοτώνουν την οικονομία.

Η Ευρώπη με εκπλήσσει με την πολιτική ανθεκτικότητά της, την προθυμία των πιστωτριών χωρών να ανεχθούν ατελείωτες οδύνες, την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει μόλις αυτά που πρέπει, την τελευταία στιγμή, για να καθησυχάσει τις αγορές όταν η οικονομική κατάσταση φαίνεται έτοιμη να εκραγεί», γράφει χαρακτηριστικά.

«Όμως τα οικονομικά της λιτότητας εξελίσσονται ακριβώς σύμφωνα με το σενάριο -το Κεϊνσιανό δηλαδή, όχι αυτό των υποστηρικτών της λιτότητας. Επανειλημμένως, οι «υπεύθυνοι» τεχνοκράτες επιβάλλουν στα κράτη τους να αποδεχθούν το πικρό φάρμακο της λιτότητας,

Σχολιάζοντας μάλιστα την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι, σημειώνει: «Ο Μόντι, ένας καλός και ειλικρινής άνθρωπος, αποχωρεί νωρίς, επειδή οι πολιτικές που αποφάσισε να ακολουθήσει ρίχνουν την Ιταλία στην ύφεση».

«Ποια είναι, λοιπόν,η απάντηση; \”Ακολουθείστε τις οδηγίες\”, λένε οι Ευρωκράτες. Από μέρα σε μέρα θα δουλέψει – το παραμύθι της εμπιστοσύνης. Είχε δίκιο ο Κέβιν Ο\’Ρουρκ: η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου οι καλύτερες εποχές συνεχώς εμφανίζονται στην επόμενη γωνία…», σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν.

«Είναι σαν τις θεραπείες του Μεσαίωνα, όταν έκανες αφαίμαξη στους ασθενείς για να γιατρέψεις τις ασθένειές τους κι όταν η αιμορραγία τους έκανε ακόμη πιο άρρωστους, τότε τους έκανες κι άλλη αφαίμαξη», καταλήγει ο γνωστός οικονομολόγος, βλέποντας ομοιότητες με την σημερινή κρίση στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook