Σφοδρές αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα προκαλούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, θα εφαρμοσθούν σε τρεις φάσεις, την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου.

«Οι αιτιάσεις, από πλευράς Διοίκησης της ΔΕΗ, για καινούριες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων και η σπουδή του Υπουργού Οικονομικών να αξιώσει την είσπραξη του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αγνοώντας την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν \’έχει ούτε ιερό ούτε όσιο\’» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, το οποίο όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση λόγω του ακριβού πετρελαίου, καθιστούν τις σκέψεις και μόνο για νέες αυξήσεις ως προκλητικές και απαράδεκτες. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το μετατρέψει σε \’είδος πολυτελείας\’» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αυξήσεις αυτές σε συνθήκες διογκωμένης ανεργίας και σε συνδυασμό με την νέα φοροαφαίμαξη, τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση για φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, τις σπουδές και τη μόρφωση, οδηγούν κυριολεκτικά στην εξόντωση τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Περισσότερες ακόμη οικογένειες θα χάσουν τις όποιες δυνατότητες για να έχουν μια υποτυπώδη θέρμανση στα σπίτια τους, ενώ θα αυξηθούν εκείνοι που δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και θα αποκλείονται έτσι από την ηλεκτροδότηση» ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ, το οποίο, διά της Αλέκας Παπαρήγα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις «νέες εξοντωτικές αυξήσεις» που δρομολογεί η ΔΕΗ.

Διαφωνίες εκφράστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης και ο εισηγητής του αρμόδιου ΚΤΕ Βασίλης Κερκέρογλου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «αιτήματα για αυξήσεις μέσα στο 2013 του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 48% βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, απαιτείται να υπάρξει αμφίπλευρη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που εφαρμόζεται από το 2011 και σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται μειώσεις έως και 30% στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά (άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολυμελείς οικογένειες, χαμηλά εισοδήματα). Η διεύρυνση αυτή πρέπει να αφορά τόσο στα ίδια τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και στο ύψος των καταναλώσεων».

Αντίθετη στις αυξήσεις δήλωσε και η ΓΕΝΟΠ, δηλώνοντας μάλιστα ότι «θα συνεχίσουμε να παρανομούμε, δεν θα κόβουμε και θα συνεχίσουμε να επανασυνδέουμε» (τους καταναλωτές στους οποίους γίνεται διακοπή λόγω χρεών).

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook