Την πρόθεσή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία της Ιταλίας, σε περίπτωση που ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα ως επικεφαλής μίας «μετριοπαθούς» παράταξης, εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Πρότεινα στον Μόντι να είναι ο υποψήφιος ως ηγέτης ενός μετριοπαθούς κέντρου και απάντησε πως δεν το επιθυμεί. Εάν η θέση του αλλάξει, δεν θα είχα πρόβλημα να υποχωρήσω […] δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι.

Ο κ. Μόντι έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο έπειτα από την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2013. Η απόφαση του κ. Μόντι ήλθε στον απόηχο της ανακοίνωσης Μπερλουσκόνι πως θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι είχε απόσχει από μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μόντι, αποσύροντας την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση και ουσιαστικά ανοίγοντας το δρόμο προς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η θητεία της τεχνοκρατικής κυβέρνησης Μόντι ήταν προγραμματισμένο να λήξει το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2013, ωστόσο, η κίνηση του κόμματος Μπερλουσκόνι ουσιαστικά επιτάχυνε τις πολιτικές διεργασίες. Οι εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν είτε στα τέλη Φεβρουαρίου είτε στις αρχές Μαρτίου, ανάλογα με τη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Πτώση του κόστους δανεισμού, παρά την προεκλογική αναταραχή

Ωστόσο, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Ρώμη, η Ιταλία κατόρθωσε να αντλήσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, δημοπρατώντας ομόλογα 12μηνης διάρκειας με μειωμένο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, η Ρώμη διέθεσε τους 12μηνους τίτλους με επιτόκιο 1,456%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 1,762% που καταγράφηκε στην τελευταία παρόμοια δημοπρασία στις 13 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι προσφορές για την αγορά του ιταλικού χρέους υπερκάλυψαν το διατιθέμενο ποσό κατά 1,94 φορές (1,76 φορές τον Νοέμβριο), καταδεικνύοντας αυξανόμενη ζήτηση για το ιταλικό χρέος.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook