Να καλύψει ο EFSF το επιπλέον ποσό του 1,29 δισ. ευρώ που απαιτείται προκειμένου η Ελλάδα να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων, ύψους 31,9 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους εισηγείται η τεχνική ομάδα του Eurogroup (Euro Working Group) που προετοιμάζει την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Αυτή προτείνουν ως καλύτερη λύση, απορρίπτοντας τα επιπλέον κεφάλαια να αφαιρεθούν από τα δάνεια που προορίζονται για την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσης, όπως ζητούν Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία. Ωστόσο οι ισχυροί θα πουν αύριο (Πέμπτη) την τελευταία τους κουβέντα…

Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι πέραν από την εκτίμηση της Κομισιόν ότι την Πέμπτη θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας, και το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης κατά την οποία αξιολόγησε την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους, δεσμεύτηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι θα βρεθεί τρόπος κάλυψης του ποσού των 1,29 δισ. ευρώ.

Ωστόσο με δεδομένες τις αντιδράσεις της Γερμανίας και του μπλοκ των χωρών που επηρεάζει δεν μπορεί να αποκλειστεί τo Eurogroup της Πέμπτης να είναι επεισοδιακό και έντονο.

Η ανάγκη για το επιπλέον ποσό προέκυψε λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς ομολόγων, που έφτασαν τα 31,9 δισ. ευρώ κατά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για να αποσυρθεί χρέος 31,9 δισ. ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει δάνειο 11,29 δισ. ευρώ από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, αυτό υπόκειται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων που περιλαμβάνουν και την αύξηση του συνολικού ποσού των τίτλων του EFSF που θα δοθούν στην Ελλάδα κατά 1,29 δισ. ευρώ εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησαν ταχεία χρηματοδότηση από τον EFSF, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία πρότειναν το επιπλέον ποσό (1,29 δισ. ευρώ) να αφαιρεθεί από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση διάσωσης για την Ελλάδα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 10:00.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook