Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής επόπτης για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ την Πέμπτη.

«Υπάρχει μια συμφωνία» δήλωσε επίσημη ευρωπαϊκή πηγή.

Το νέο σύστημα εποπτείας θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει με το τέλος του επόμενου έτους, αν και οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν ότι αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της νέας διαδικασίας.

«Είναι ιστορική συμφωνία» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από σχεδόν 14 ώρες συζητήσεων.

H εποπτεία θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2014

Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η του Μάρτη του 2014, δήλωσε την Πέμπτη μετά την μαραθώνια συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Έχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης των 14 ωρών ο κ. Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook