Την εκταμίευση της δόσης του δανείου στήριξης αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι 43,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,4 εντός του Δεκεμβρίου και τα άλλα 9,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανεναν τις προγούμενες ημέρες από την Κομισιόν, την γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η απόφαση για την αποδέσμευση των χρημάτων θα ληφθεί κανονικά σήμερα, όπως είχε προγραμματισθεί.

Επί τάπητος θα βρεθουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και την τρόικα τις τελικές ρυθμίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η τρόικα ζήτησε όχι μόνο διορθώσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και δεσμεύσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2013, δεδομένου ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επί της ουσίας μόνο μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, με προβλεπόμενα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

Επαναγορά ομολόγων

Σε ό,τι αφορά την επαναγορά, οι προσφορές που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 31,9 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία) και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,8.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για να αποσυρθεί χρέος 31,9 δισ. ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει δάνειο 11,29 δισ. ευρώ από τον ευρωμηχανισμό.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η επιλογή αυτή μελετάται προκειμένου να καλύψει την μικρή απόκλιση από το στόχο για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, που παραμένει μετά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Ειδικότερα, στο έγγραφο, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι η επαναγορά χρέους ύψους 31,9 δισ. ευρώ θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 9,5% ως προς το ΑΕΠ έως το 2020.

Ο αρχικός στόχος ήταν η επαναγορά να μειώσει το χρέος κατά 11% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η διαφορά του 1,4% του ΑΕΠ που προκύπτει από τις αρχικές εκτιμήσεις για την απόδοση της επαναγοράς, θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναγορά ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI+.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook