Νέο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογού την Πέμπτη. Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Πεκίνο προέβη το Τόκιο, καθώς οι ιαπωνικές αρχές εντόπισαν ένα κινεζικό κυβερνητικό αεροσκάφος να εισέρχεται τον εναέριο χώρο της πάνω από τα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ιαπωνίας με οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-15 να απογειώνονται για την αναχαίτισή του, και το κινεζικό αεροσκάφος να εγκαταλείπει κατόπιν την περιοχή.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, κινεζικά πλοία έχουν εισέλθει επανειλημμένως στα χωρικά μας ύδατα» δήλωσε ιάπωνας αξιωματούχος.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι είχαμε κι από πάνω την διείσδυση κινεζικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο μας», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σημείωσε δε ότι έξ όσων γνωρίζει ήταν η πρώτη φορά που ένας κινεζικό αεροπλάνο πέταξε πάνω από το σύμπλεγμα των νησιών.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν τις ιαπωνικές εκλογές από τις οποίες αναμένεται να αναδειχθεί νικητής ο Σίνζο Άμπε του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) που υποστηρίζει μια σκληρότερη διπλωματική στάση έναντι των κινέζων.

Σημειώνεται ότι οι σινοϊαπωνικές σχέσεις  βρίσκονται στο ναδίρ από το Σεπτέμβριο, αφότου η Ιαπωνία αγόρασε τα μικρά νησιά από ιάπωνα ιδιώτη.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook