Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν τα ξημερώματα σε ομόφωνη συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες 14 ωρών.

\”Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία\”, σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος, λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου χαιρέτισε \”το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση\” την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεδίωκαν για να αποτρέψουν νέες κρίσεις στο μέλλον.

Σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014

Ο μηχανισμός της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης θα λειτουργήσει την 1η Μαρτίου του 2014, δήλωσε ο Μπαρνιέ. Στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει να λειτουργήσει εντός του 2013.

Η ενιαία εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, η οποία ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, \”είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για μια τραπεζική ένωση\”, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή.

Υπενθυμίζοντας ότι στόχος του μηχανισμού αυτού είναι \”η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα\”, ο κύπριος υπουργός, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, τόνισε :\”Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη\”.

\”Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην Ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη\”, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.΄

Προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο διάσωσης

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. Για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμφωνία είναι μια \”θετική συνεισφορά\” στη σύνοδο αυτή.

Ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας των τραπεζών είναι προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους.

Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας τεθεί σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να πραγματοποιηθεί \”όταν το αποφασίσουμε εμείς\”, τόνισε ο Μοσκοβισί.

Ποιες χώρες δε συμμετέχουν

Οι 27 κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό όσον αφορά τα σημεία που αποτελούσαν εμπόδιο εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που πρόκειται τώρα ν΄αρχίσουν με το Ευρωκοινοβούλιο, την προσεχή εβδομάδα.

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό: Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε \”ένα θετικό βήμα για το σύνολο της ΕΕ\”, τονίζοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι \”προστατευμένα\”.


news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook