Στον αέρα τινάζει το Ζ\’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», καθώς με απόφασή του -έπειτα από προσφυγή τεσσάρων ιδιωτικών παιδικών- ακυρώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αφορά στους παιδικούς και στα ΚΔΑΠ, καθώς έκρινε πως υπάρχει «ουσιώδη πλημμέλεια» στις τροποποιήσεις της προκήρυξης και τις συμβάσεις που έκανε η ΕΕΤΑΑ.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι το όλο πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας 60.000 παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς όπως επίσης και στα ΚΔΑΠ, που είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας υπουργείου Εργασίας-ΚΕΔΕ, να μένει στον αέρα και η χώρα μας να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει 145 εκατ. ευρώ.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο κλήθηκε να εξετάσει τις προσφυγές ιδιωτικών φορέων που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των προκηρύξεων της ΕΕΤΑΑ, λόγω των διαδοχικών τροποποιήσεων της αρχικής προκήρυξης τόσο ως προς το ύψος της χρηματοδότησης της δράσης όσο και ως προς το διαθέσιμο ποσό ανά παιδί.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Το Ελεγκτικό Συνέδριο «…αποφαίνεται ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της \’\’Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ\’\’ και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της Δράσης \’\’Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής\’\’ για το σχολικό έτος 2012-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος \’\’Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού\’\’ 2007-2013…».

Όπως εκτιμά, οι συνεχείς αλλαγές των όρων της πρόσκλησης του 2011 και οι μειώσεις της αποζημίωσης που αναλογεί σε κάθε θέση παιδιού οδήγησαν σε σαφείς αλλαγές των όρων του προγράμματος και κατά την κρίση του κλιμακίου είναι αντίθετες με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. «Η επικαλούμενη από τη διαχειριστική αρχή του οικείου επιχειρησιακού προγράμματος και την ΕΕΤΑΑ ΑΕ δημοσιονομική κρίση δεν είχε ως συνέπεια τη μείωση του προϋπολογισμού της Δράσης», και «οι σημαντικές μειώσεις των ποσών ανά θέση παιδιού συνεπάγονται μειώσεις στην ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης του Ε.Σ.

Δανιηλίδης: Είχαμε προειδοποιήσει, αλλά δε μας άκουσαν

«Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη για την οποία είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα με τους πιο υψηλούς τόνους, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Οι εμμονές του υπουργείου Εργασίας μάς οδήγησαν σ\’ αυτή την τραγική κατάσταση, ακυρώνοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα σε καιρούς χαλεπούς για την ελληνική οικογένεια, οδηγώντας πλέον τους γονείς σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ ζητά και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

aftodioikisi

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook