Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης απένειμε στην κ. Ιριν Τζαχίλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Η κ. Τζαχίλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Λυών, και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1976 είναι συνεργάτης της ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τη μελέτη της υφαντικής αυτού του οικισμού. Από το 1994 δίδασκε Προϊστορική Αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έως και τον Αύγουστο του 2012. Eίναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης Αρχαιολογικού Υφάσματος που αναλαμβάνει τη μελέτη και δημοσίευση αρχαιολογικών υφασμάτων και εκδότρια του περιοδικού Αράχνη το οποίο δημοσιεύει μελέτες για τα υφάσματα.

Είναι εξάλλου υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης για τη μελέτη και τη δημοσίευση του ιερού Κορυφής του Βρύσινα και διευθύνει την ανασκαφή στο ίδιο Ιερό. Διοργάνωσε και δημοσίευσε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια, μεταξύ των οποίων και την Παγκρήτια περιοδική συνάντηση «Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης». Είναι του ερευνητικού προγράμματος «Διαχρονικοί νησιωτικοί Πολιτισμοί: Η περίπτωση της Θηρασίας» για τη μελέτη της νήσου Θηρασίας. Τα πεδία ενδιαφέροντος της είναι τα ακόλουθα: η μινωική αρχαιολογία και εικονολογία, η αρχαία υφαντική, μεταλλουργία και τεχνολογία, καθώς και ιστορία της αρχαιολογίας».

Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης, ο κ. Κ. Τζανάκης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού η κ. Π. Μπιρλιράκη, Υπεύθυνη ΚΕΔΗ και Πρόεδρο Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, ο κ Μ. Τρούλλης επίτιμος Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταρείας Ρεθύμνου, Καθηγητές του Ιδρύματος, φοιτητές και πλήθος κόσμου. Την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά της κ. Τζαχίλη παρουσίασε η κ. Νένα Γαλανίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Στα πλαίσια της τελετής η τιμώμενη έδωσε διάλεξη με τίτλο: ««Eλευθερία και ισότητα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Για μία άλλη ανάγνωση των μινωικών και μυκηναϊκών κοινωνιών».
Η αναγόρευση της τιμώμενης πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή κ. Κ. Τζανάκη και έλαβε τιμητικό δίπλωμα για την συνολική της προσφορά στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Ίδρυμα και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το μουσικό σύνολο «Φραγκίσκος Λεονταρίτης». Η κ. Αντιόπη Νικολουδάκη, σοπράνο και ο Γρηγόρης Καπανταϊδάκης, κλασική κιθάρα, Καθηγητές του Ελληνικού Ωδείου Ρεθύμνου, παρουσίασαν τα έργα: Shall I Come Sweet Love To Thee (Thomas Campion), Come Again ( John Dowland) και When From My Love (John Bartlet)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook