Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γέρουν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται ανάμεσα στους επικρατέστερους για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούρκι Κάταϊνεν.

«Άκουσα να αναφέρεται το όνομά του», είπε ο Κάταϊνεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. «Είναι καλός άνθρωπος, δεν έχω τίποτα εναντίον του», πρόσθεσε.

Ο Ντάισελμπλουμ «εκπροσωπεί ιδέες παρόμοιες με αυτές τις οποίες προασπίζονται οι σκανδιναβικές χώρες», υπογράμμισε.

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαδοχής του Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup θα πρέπει πρώτ' απ' όλα να καταλήξουν σε συμφωνία το Παρίσι και το Βερολίνο. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να έχει την έγκριση της Γερμανίας που τον θεωρεί καλό και «θα προτιμούσε να μην αναλάβει την προεδρία ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης χώρας».

Το Βερολίνο θα απέρριπτε επίσης την υποψηφιότητα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Το όνομα του ίδιου του Κάταϊνεν είχε συζητηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, όπως παραδέχτηκε ο Φιλανδός πρωθυπουργός. «Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι αναζητούν έναν υπουργό Οικονομικών», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την προεδρία του Eurogroup στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2013 είναι αμετάκλητη. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατέχει τη θέση αυτή από το 2005 και η θητεία του έληξε από τις 17 Ιουλίου.in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό