Προς τα κάτω αναθεώρησαν τις φιλοδοξίες τους για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης οι Ευρωπαίοι.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, μελέτησαν επί εννέα ώρες τρόπους για να ενισχυθεί η ευρωζώνη που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.

Στο τέλος έδωσαν εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ, να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων, λιγότερο φιλόδοξο απ' αυτό που είχε ο ίδιος προτείνει πριν από μερικές ημέρες.

Στα συμπεράσματά τους, δεν επεκτείνονται πλέον πέραν των ευρωεκλογών του 2014. Η ιδέα ήταν να υπάρξει ένα κονδύλι για να αντιμετωπίζονται τα σοκ που πλήττουν ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν συγκυριακά οικονομικά προβλήματα, όμως τελικά δεν εγκρίθηκε.

«Καμιά πόρτα δεν έχει κλείσει», δήλωσε πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας πως «τα κράτη μέλη αποφάσισαν να επικεντρωθούν σ' αυτό που μπορεί να γίνει αμέσως».

Η έννοια του εμβρυακού κοινού προϋπολογισμού παραμένει πάντως έμμεσα σε ένα άλλο μέτρο: τις «συμφωνίες συμβόλαια» που τα κράτη θα μπορούν να κάνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις οποίες θα δεσμεύονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για οικονομικά κίνητρα.

Για το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αυτά τα συμβόλαια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, αντί να είναι αποκλειστικά εργαλεία δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Δεν πρόκειται για συμβόλαια που θα είναι απλώς αφιερωμένα σε κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», τόνισε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επωφελήθηκαν από τη σύνοδο κορυφής για να καθορίσουν τα επόμενα στάδια της τραπεζικής ένωσης η οποία περνάει κατά πρώτο λόγο από τον τραπεζικό επόπτη, που δρομολογήθηκε από την προηγουμένη.

Εξέφρασαν την ευχή να βρεθεί μια συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2013 για την εγκαθίδρυση σε εθνικό επίπεδο ενός μηχανισμού διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων και ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων.

Οι συζητήσεις αυτές ακολούθησαν πολλές μείζονες προόδους για τους Ευρωπαίους. Είναι μια καλή εβδομάδα για την Ε.Ε., συνόψισε ο Βαν Ρομπάϊ επικαλούμενος την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης τη Δευτέρα στο Όσλο, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τραπεζικό επόπτη και την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Στο πολιτικό επίπεδο, η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίστηκε από την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι έναντι του προκατόχου του, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως η υποψηφιότητα του Μπερλουσκόνι δεν είναι μια «πολύ σοβαρή προοπτική».

newsbeast.gr