Οι 9 στις 10 επιχειρήσεις, μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) «είδαν» στη διάρκεια του 2010 τις πωλήσεις τους να μειώνονται, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο στην μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχαν 1.111 επιχειρήσεις.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 22 Μαρτίου 2011:

– Το 89% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν μείωση του τζίρου τους από λίγο έως πολύ, το 8% ότι έμεινε αμετάβλητος και το 3% ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε.

– Το 62% θεωρεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ επηρέασε τον τζίρο τους. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση του τζίρου, τόσο περισσότερο απενοχοποιείται από τους επιχειρηματίες η αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης το 28% των συμμετεχόντων απάντησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επηρέασε καθόλου τον τζίρο τους.

– Το 93% των συμμετασχόντων θεωρεί ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση του τζίρου τους η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών. Στην ερώτηση αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών είναι ευθέως ανάλογη με τη μείωση του τζίρου τους.

– Το 93% των συμμετασχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά έχει επηρεάσει αρκετά έως πολύ τις πωλήσεις.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ.Κ.Μίχαλος σημειώνει πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πολιτική. Οι οριζόντιες περικοπές στις οποίες προέβη η κυβέρνηση πέρυσι στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις, απομείωσαν δραματικά την αγοραστική δύναμη μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού, δημιουργώντας έτσι και κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά. Ταυτόχρονα, με τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής αποδεικνύεται ότι και οι συνεχείς άτυχες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία επέτειναν το αρνητικό κλίμα στην αγορά, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook