Νέα τροπή στην υπόθεση Αλεξάντερ Λιτβινένκο μετά την παραδοχή Δικηγόρου της χήρας του πρώην πράκτορα ο οποίος παραδέχτηκε κατά την προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για το θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου ότι το θύμα εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, την MI6, \”για έναν αριθμό ετών\”.

Ηταν ένας πράκτορας που αμείβονταν από την βρετανική υπηρεσία, ενώ του είχε ζητηθεί να συνεισφέρει σε έρευνα για την ρωσική μαφία και από τις ισπανικές υπηρεσίες, υπογράμμισε σχετικά.

Λίγο πριν από το θάνατό του θα ταξίδευε στην Ισπανία για να βοηθήσει τις εκεί Αρχές, έγινε ακόμη γνωστό.

Επιπλέον, άλλος δικηγόρος έκανε λόγο στη κατάθεσή του για στοιχεία που δείχνουν ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα.

Η εξέταση του κυβερνητικού υλικού εδραιώνει \”μια εκ πρώτης όψεως υπόθεση για την ενοχή του ρωσικού κράτους στο θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο\”, είπε ο δικηγόρος στο πλαίσιο της δικαστικής προέρευνας.

Ποίος ήταν ο Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν πρώην κατάσκοπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο οποίος επέκρινε την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο οποίος δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρώην πράκτορα της KGB.

Οι βρετανικές Αρχές έχουν κατηγορήσει τον Αντρέι Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κοτβούν για την δολοφονία Λιτβινένκο αλλά οι ρωσικές Αρχές έχουν αρνηθεί να τους παραδώσουν στη Βρετανία για να δικαστούν.

Δηλητηρίαση

Ύστερα από τη δολοφονία της γνωστής δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ξεκίνησε έρευνες προκειμένου να αποδείξει την εμπλοκή της FSB στην δολοφονία της. Στα πλαίσια της έρευνάς του την 1η Νοεμβρίου του 2007 συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Millennium του Λονδίνου με τον Αντρέι Λουγκοβόι, πρώην πράκτορα της KGB, και με ένα άγνωστο άντρα, ο οποίος τελικά αποδείχτηκε ότι λεγόταν Ντιμίτρι Κοβτούν και ήταν επιχειρηματίας.

Στο ίδιο ξενοδοχείο συναντήθηκε επίσης, με τον πρώην πράκτορα της KGB Σοκολένκο και με τον Βιασεσλάβ Κοτολένκο, επικεφαλής ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε σε εστιατόριο με τον Ιταλό ακαδημαϊκό Μάριο Σκαραμέλα, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Σύμφωνα με τον Σκαραμέλα, ο ίδιος είχε δεχτεί απειλητικό email, στο οποίο περιέχονταν ονόματα όπως αυτά της Άννα Πολιτκόφσκαγια, του Λιτβινένκο, του Γκουζάντι και του Μπόρις Μπερζόφσκι, καθώς και κατά του ιδίου.

Λίγες ώρες αργότερα από αυτή τη συνάντηση ο Λιτβινένκο άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα δηλητηρίασης και αμέσως μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου.

Οι εξετάσεις όμως απέδειξαν ότι ο Λιτβινένκο είχε σημαντική ποσότητα Πολωνίου 210, ενός τοξικού ραδιενεργού ισοτόπου.  Απεβίωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου από καρδιακή ανακοπή. Ο θάνατός του άργησε να επέλθει και αυτό γιατί την ίδια μέρα που δηλητηριάστηκε ο Λιτβινένκο καταλαβαίνοντας πως από κάτι δηλητηριάστηκε, πραγματοποίησε πλύσεις στομάχου με μαγγάνιο, γεγονός που καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του πολωνίου 210 στον οργανισμό του. Είχε επιχειρηθεί να γίνει μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού, η οποία λόγω της έλλειψης λευκών αιμοσφαιρίων στάθηκε αδύνατη.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook