Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, μετά τις πρώτες ενδείξεις μείωσης των πιέσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

Η ΕΚΤ κάλεσε, για μία ακόμα φορά, τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Η ανάληψη από την ΕΚΤ της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης και πιθανόν και χωρών της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης είναι σημαντική για να κάνει τα πιστωτικά ιδρύματα περισσότερο ανθεκτικά στην κρίση, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να αποφευχθεί μία αναθέρμανση της κρίσης, αναφέρει η ευρωτράπεζα.

«Η κατάσταση είναι ακόμη πολύ εύθραυστη από πολλές πλευρές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «παραμένουν βασικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό».

«Οι κύριοι κίνδυνοι είναι μία ενδεχόμενη νέα ένταση της κρίσης, αν οι χώρες υστερήσουν όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, μία επιδείνωση της υγείας των τραπεζών και περαιτέρω χρηματοδοτικές πιέσεις, καθώς οι αγορές χρήματος και χρέους δεν λειτουργούν ακόμη κανονικά», επισήμανε.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να δώσουν στην ΕΚΤ την αρμοδιότητα της εποπτείας τουλάχιστον 150 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και της παρέμβασης στις μικρότερες τράπεζες σε περίπτωση προβλημάτων.

«Αυτές οι 150 αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης […] που θα έλεγα ότι είναι υπεραρκετό», δήλωσε ο κ. Κονστάντσιο, προσθέτοντας ότι ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας θα έχει νομικά την αρμοδιότητα για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών

Το επόμενο βήμα είναι η ίδρυση ενός ταμείου για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, για το οποίο ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι θα πρέπει να σχεδιασθεί με βάση τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων (FDIC).

«Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου με μεγάλα χρηματικά ποσά που θα χρησιμοποιούνται για εκκαθάριση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «μπορείτε να δείτε το παράδειγμα στην Αμερική, όπου ο FDIC έχει αυτό το έργο».

Ο FDIC απασχολήθηκε με πάνω από 400 προβληματικές τράπεζες από το 2008 χωρίς να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός εκκαθάρισης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διάσωση τραπεζών, η οποία είναι έργο των χωρών.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook