Η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Άννα Δαλλαπόρτα διαβεβαιώνει, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2012-2013 μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη –θα ασκηθεί αίτηση ανάκλησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο- και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο να υλοποιηθεί κανονικά .

Η σύμβαση αφορά τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε 60.000 παιδιά, σε όλη την Ελλάδα, σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα \”Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού\” του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Τη σχετική απόφαση που προκάλεσε σάλο καθώς «πετάει στο δρόμο» 60000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, κοινοποίησε χθες ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης και υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ στο έκτακτο συνέδριο του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο οποίος τόνισε ότι με την ακύρωση, αλλά και τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ακολουθούν, διακινδυνεύει το πρόγραμμα αξίας 145 εκατ. ευρώ, με το οποίο χρηματοδοτείται η λειτουργία των βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της δράσης \”Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής\” για το σχολικό έτος 2012-2013 κωλύεται λόγω των διαδοχικών τροποποιήσεων της αρχικής προκήρυξης τόσο ως προς το ύψος της χρηματοδότησης της δράσης όσο και ως προς το διαθέσιμο ποσό ανά παιδί. Εξαιρούνται τα σχέδια σύμβασης που αφορούν τα παιδιά στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και τις δομές προνήπιων με αναπηρία.

Κατά της σύμβασης προσέφυγαν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ -όπως αναγράφεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- στις 15 Οκτωβρίου 2012 έγινε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης κ. Δανιηλίδης σε ανακοίνωσή του \”πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα με τους πιο υψηλούς τόνους, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε\”.

Ο κ. Δανιηλίδης τονίζει ότι \”οι εμμονές του υπουργείου Εργασίας μας οδήγησαν σ\’ αυτή την τραγική κατάσταση, ακυρώνοντας ένα ιδιαίτερο σημαντικό πρόγραμμα σε καιρούς χαλεπούς για την ελληνική οικογένεια, οδηγώντας τους γονείς σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης\”.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τις στρεβλώσεις και τις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Επισημαίνεται ότι, οι οριζόντιες μειώσεις που επιβλήθηκαν με στόχο να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εργαζόμενες μητέρες σε μία εποχή τρομακτικής δημοσιονομικής κρίσης και έλλειψης πόρων για χρηματοδότηση δομών παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων έγιναν μετά από διαβούλευση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων κατά την οποία εξασφαλίσθηκε η συναίνεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ως δικαιούχος της πράξης, προβαίνουν ήδη σε συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες για την ομαλή διευθέτηση του ζητήματος, η ομαλή εξέλιξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα τόσο του Υπουργείου Εργασίας όσο και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Άλλωστε, λόγοι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook