Στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου η 3η συνάντηση των εταίρων του έργου «ΚΕΡΑΜΕΥΣ - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» που εντάσσεται στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013. Το έργο υλοποιείται με σταθερά βήματα από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Δήμο Λέσβου και το Δήμο Λάρνακας.

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα υποδεχτεί στο Θραψανό αντιπροσωπείες από δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Λέσβου και Λάρνακας, που εμπλέκονται με την υλοποίηση του προγράμματος.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου σε συνεδρία που είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο αγγειοπλάστη θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη προτύπου πιστοποίησης του παραδοσιακού χειροποίητου κεραμικού, αλλά και τη δημιουργία ιστοσελίδας ηλεκτρονικού κέντρου εμπορίου για την ενίσχυση της πώλησης των κεραμικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 9:30π.μ. έως τις 11:30π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Θραψανού.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί μια σειρά δράσεων στήριξης των αγγειοπλαστών και προβολής της τέχνης τους, που ειδικά για το Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το χωριό των παραδοσιακών αγγειοπλαστών, χάνεται στα βάθη της ιστορίας από τα Μινωικά κιόλας χρόνια.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2013, στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους, τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, την προβολή των προϊόντων τους, καθώς και στην κατάρτιση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους κεραμίστες.

 Τα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνουν:

1. Δημιουργία επίσημου προτύπου τυποποίησης και πιστοποίησης καλλιτεχνικών εργαστηρίων παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και κεραμικής.

2. Δημιουργία σήματος για το "Πιστοποιημένο Χειροποίητο Κεραμικό Αιγαίου".

3. Δημιουργία του «Ετήσιου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου».

4. Διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης.

5. Δημιουργία διαρκούς φορητής έκθεσης κεραμικής για το "παραδοσιακό χειροποίητο κεραμικό του Αιγαίου”.

6. Κατασκευή και πιλοτική λειτουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Παραδοσιακής Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής με Οn-line πωλήσεις κεραμικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

7. Διοργάνωση δύο εκθέσεων Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής μια σε Κύπρο και μία σε Κρήτη, με μια διαρκή φορητή έκθεση κεραμικής.

8. Δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού «Λευκώματος αγγειοπλαστικής και κεραμικής Αιγαίου - Κρήτης – Κύπρου».

9. Δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα «Η παραδοσιακή κεραμική και αγγειοπλαστική στο Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο» για την τουριστική προβολή των κεραμικών στον διασυνοριακό χώρο αλλά και στο εξωτερικό.