Στο 20%-30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 βρίσκεται το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Αναλυτικότερα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συγκρίνει τις 27 χώρες την τελευταία τριετία χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (ΑΙC).

Και στους δύο δείκτες την πρωτιά κερδίζει το Λουξεμβούργο, διατηρώντας μιαν ανοδική τροχιά σχεδόν συνολικά. Ακολουθεί η Ολλανδία, με μικρή καθοδική τροχιά, η Ιρλανδία (με σαφή καθοδική τάση), η Αυστρία (επίσης), η Σουηδία και η Δανία (επίσης).

Η Eurostat επισημαίνει ότι η ευημερία του Λουξεμβούργου σχεδόν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεπερνούν κατά 20%-30% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι κατά 10%-20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Βρετανία και η Γαλλία κινούνται στο 10% πιο πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο.

Κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι η Κύπρος (-5%), η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία (-15% με -20%), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβακία (με -20% ως -30%), η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (-30%), η Λετονία (-40%), ενώ τέλος η Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στο -50% με -55%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην κατάταξη της Eurostat με κριτήριο την πραγματική ατομική κατανάλωση (που δείχνει περισσότερο την «υλική» άνεση των νοικοκυριών), η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Ειδικότερα, ενώ βρίσκεται στη 19η θέση ως προς το ΑΕΠ, καταλαμβάνει τη 15η θέση ως προς τον δείκτη AIC.


real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook