Στην νέα υπερσύγχρονη φυλακή στην περιοχή της Αγυιάς Χανίων θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα οι κρατούμενοι και οι υπάλληλοι της Δικαστικής φυλακής Χανίων, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των κρατουμένων στην νέα φυλακή στην Αγυιά ή στο Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Η επιχείρηση της μεταφοράς των κρατουμένων που ξεκίνησε απο νωρίς το πρωί, ολοκληρώνεται το βράδυ λόγω των πολύ αυστηρών μέτρων ασφαλείας με την ισχυρή συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η μεταφορά των αρχείων και όλων των υλικών που υπάρχουν στην παλιά φυλακή.

Έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μπει οριστικό λουκέτο στην \”ποντικότρυπα\” – όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης – των δικαστικών φυλακών.

ΟΙ κρατούμενοι θα διαμείνουν στις δύο από τις πέντε , συνολικά, πτέρυγες του νέου κτιριακού συγκροτήματος στις φυλακές στην Αγυιά.

Να σημειωθεί πως η προκήρυξη για την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει «παγώσει», αλλά οι υπάλληλοι ενισχύονται από 19 συναδέλφους τους που οικειοθελώς δέχτηκαν να μεταταγούν από άλλες φυλακές.

Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι

Το νέο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι, όπως είναι η επίσημη ονομασία των νέων φυλακών κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφανείας 50 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή δυτικά των Αγροτικών Φυλακών Αγυιάς.

Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 m2, με υπόγειους χώρους 2.710 m2 περίπου.

Τα κτίρια είναι διώροφα και στεγάζουν την κυρίως φυλακή και τις υποστηρικτικές λειτουργίες αυτής ενώ υπάρχουν συνολικά πέντε πτέρυγες κάθε μια εκ των οποίων έχει 40 τρίκλινα κελιά.

Να σημειωθεί πως η πρώτη Υπουργική απόφαση για την ανέγερση των νέων φυλακών στα Χανιά, υπεγράφη το 1998, ακολούθησε δεύτερη Υπουργική απόφαση το 2002 και από το 2005 ξεκίνησαν οι εργασίες με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υλοποίηση από την «Θέμις Κατασκευαστική» με κόστος που ξεπέρασε τα 20 εκατομ. ευρώ.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook