Στη σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με τους βουλευτές του Ν. Ηράκλειου, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, όπου ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος του σε σχέση με τις ρυθμίσεις που αφορούν εμπορικό ωράριο και εκπτώσεις.

Αναλυτικά

«Οι ανακοινώσεις του Υπ. Ανάπτυξης για τον αγορανομικό κώδικα είναι σε θετική κατεύθυνση και συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους. Το μεγαλύτερο μέρος των προτεινόμενων διατάξεων αποτελούν προϊόν μιας συστηματικής δουλειάς που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αγοράς.

Σοβαρά ερωτηματικά όμως προκαλούν οι ρυθμίσεις που αφορούν το εμπορικό ωράριο και τις εκπτώσεις.

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει με τους φορείς της αγοράς, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στις εξαγγελίες του.

Θα διατυπώσουμε ευθέως το κεντρικό ερώτημα: ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ;

Γιατί είναι προφανές ότι:

– Η χαμηλή κίνηση της αγοράς στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας, αλλά οφείλεται αυτή κυρίως την περίοδο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου το ισχύον ωράριο των 72 ωρών την εβδομάδα φαίνεται να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των καταναλωτών.

– Το όριο των 250 τ.μ. δεν προστατεύει κανέναν. Η ρύθμιση αυτή είναι έωλη, αφού μπορεί να προσβληθεί νομικά, να καταπέσει και να αποτελέσει την Κερκόπορτα για νέα δεινά και άναρχες καταστάσεις στην αγορά.

– Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει ενιαίους κανόνες σ\’ όλη την Ελλάδα, αγνοώντας με κρατικίστικη και Αθηνοκεντρική αντίληψη τις πραγματικές συνθήκες των περιφερειακών και τοπικών αγορών. Υπάρχουν περιοχές τουριστικής σημασίας που θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα καταστήματα ελεύθερα, και άλλες στις οποίες αυτό δεν χρειάζεται. Φυσικά ειδικές περιπτώσεις όπως το κέντρο της Αθήνας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερο σχέδιο.

– Όσον αφορά τις εκπτώσεις, κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να μειώσει τις τιμές. Αν πιστεύουμε ότι αυξάνοντας τις επίσημες ημέρες εκπτώσεων θα μειώνουμε τις τιμές, γιατί να μην έχουμε πάντα εκπτώσεις. Στόχος εδώ πρέπει να είναι να γίνονται πραγματικές εκπτώσεις και όχι επικοινωνιακές υπερβολές.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα όχι μόνο δεν απαντούν στις σημερινές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, αλλά αντίθετα απλά θα ανακατανείμουν τον τζίρο υπέρ των ισχυρών παικτών της αγοράς, οδηγώντας παράλληλα εκ των πραγμάτων, σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίους.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, να μην επιμείνει στις εξαγγελίες του, αλλά να προσέλθει σε ένα ανοικτό διάλογο με τους φορείς της αγοράς, τους καταναλωτές και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να συμφωνηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και εκπτώσεων που θα:

– εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού,

– επιτρέπει σε επίπεδο Περιφέρειας στους τοπικούς φορείς, στους καταναλωτές και τους εμπορικούς συλλόγους να διαμορφώνουν τις συνθήκες αγοράς όπως εκείνοι κρίνουν,

– προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Στον διάλογο αυτό είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Εάν όμως η κυβέρνηση επιμείνει στο πλαίσιό της, είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook