Μία διαφορετική λίστα με πληροφορίες και στοιχεία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ δημοσιεύει η Washington Post με φόντο το τραγικό περιστατικό στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης των 27.000 κατοίκων στο Κονέκτικατ.

1. Επιθέσεις σαν του Κονέκτικατ δεν είναι σπάνιες στις ΗΠΑ: Από το 1982 έχουν συμβεί 61 μαζικές δολοφονίες σε 30 Πολιτείες. Στο 50% των περιπτώσεων οι δράστες κατείχαν νόμιμα το όπλο.

2. Έντεκα από τις 20 χειρότερες επιθέσεις αυτού του είδους παγκοσμίως έχουν συμβεί στις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση είναι η Φινλανδία.

3. Από αυτές τις 11 επιθέσεις, οι επτά έχουν συμβει μετά το 2007.

4. Οι ΗΠΑ είναι μια ασυνήθιστα βίαιη χώρα, όχι όμως όσο βίαιη ήταν παλαιότερα: στο σχετικό γράφημα που παραθέτει η εφημερίδα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η διαφορά είναι συντριπτική, έστω και αν τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σχετική κάμψη.

5. Οι νότιες Πολιτείες είναι οι πιο «βίαιες» στις ΗΠΑ: το σχετικό γράφημα της εφημερίδας δείχνει ότι τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε Πολιτείες του νότου. Στην τελευταία θέση οι πολιτείες στα βορειοανατολικά της χώρας, εκεί που βρίσκεται και το Κονέκτικατ.

6. Η οπλοκατοχή ως ποσοστό των νοικοκυριών βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το 1959.

7. Περισσότερα όπλα δεν σημαίνει και περισσότερες δολοφονίες: αυτό προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

8. Στις Πολιτείες με αυστηρότερη νομοθεσία περί οπλοκατοχής καταγράφονται λιγότερα περιστατικά. Επίσης, από αντίστοιχη έρευνα που επικαλείται ο άρθρογραφος της εφημερίδας προκύπτει και κάτι ίσως απρόβλεπτο: όπου υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση πληθυσμού, μετανάστες, υψηλά ποσοστά ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες ή στρες δεν προκύπτει ανάλογη αύξηση των περιστατικών βίας.

9. Ο έλεγχος της οπλοφορίας δεν έχει υπάρξει πολιτικά δημοφιλής: σύμφωνα με δημοσκοπήσεις από το 1990 και μετά, οι πολίτες στις ΗΠΑ απαντούν όλο και πιο αρνητικά στο ενδεχόμενο αυστηρότερης νομοθεσίας. Ωστόσο, δεν είναι αρνητικοί στο να υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

10. Τα τραγικά περιστατικά δεν φαίνεται να επηρεάζουν την άποψη που έχουν οι πολίτες για την οπλοκατοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook