Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, με την οποία δίνεται ουσιαστικά το πράσινο φως για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ, θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Συνέδριο Υγείας.

«Μπαίνει ένα τέλος στα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση»,.σημείωσε ο υπουργός μεταξύ άλλων.

«Βεβαίως αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Μια γέφυρα σωτηρίας που δημιουργεί η δική μας γενιά- γιατί με δική μας ευθύνη φτάσαμε ως εδώ- προς το μέλλον των παιδιών μας. Ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Σημασία έχει τώρα να εφαρμοστούν τα όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα Βουλή

«Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει με την εφαρμογή του διετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-14, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από 10,5 δισ. ευρώ περιστολή δαπανών και 3 δισ. ευρώ αύξηση εσόδων», διευκρινίζει ο υπουργός.

«Είναι πράγματι μέτρα οδυνηρά και επώδυνα που οφείλει να επωμιστεί η δική μας γενιά για να σώσει τις επόμενες, γιατί είναι υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας», τόνισε ακόμα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογείται και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, ο κ.Στουρνάρας είπε ότι «θα υπηρετεί την βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας».

«Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους. Κατανοώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μιας και έχω την ευκαιρία να μιλώ σε ιατρικό συνέδριο, θέτω υπόψη σας την ανάγκη συμβολής όλων, με βάση όσα αναλογούν στον καθένα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος και στις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με την απόφαση του Eurogroup «θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του – έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις».

Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός είπε ότι: «επιταχύνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, ξεκινάει η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».

«Ξέρω ότι για πολλούς από τους συμπολίτες μας, το να μιλά κανείς για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές είναι άπιαστο όνειρο. Όμως θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook