«H ύφεση στην Ευρώπη επεκτείνεται και ήδη επηρεάζει τον πυρήνα της, δηλαδή τη Γαλλία αλλά και την Γερμανία, με τον ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας να περιορίζεται» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Νουριέλ Ρουμπινί και συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή ύφεση επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής στο New York University προέβλεψε ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 – κάτι που το δέχονται και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της λιτότητας, του ισχυρού ευρώ και της πιστωτικής ασφυξίας στις χώρες του Νότου» επισήμανε ο Ρουμπινί. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι μετά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ανακοίνωση του προγράμματος ΟΜΤ (επαναγοράς ομολόγων) μειώθηκε ο φόβος πως η Ισπανία και η Ιταλία θα χάσουν την πρόσβαση στις αγορές, ενώ και ο κίνδυνος του Grexit έχει πλέον περιοριστεί. «Τα δομικά προβλήματα όμως παραμένουν: έλλειψη ανάπτυξης, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, απουσία διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υψηλά χρέη, τα οποία δημιουργούν θέμα βιωσιμότητάς τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, ο οικονομολόγος σημείωσε πως, αν και τα μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ είναι καλύτερα από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες, βραχυπρόθεσμα -δηλαδή την επόμενη χρονιά- η οικονομία δεν θα είναι ισχυρή. Αναφορικά με την αγορά ακινήτων της υπερδύναμης, ο Ρουμπινί απάντησε διπλωματικά, λέγοντας ότι οι «αισιόδοξοι» θα διαψευστούν το 2013.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook