Σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου αλλά και ειδικότερα των αγροτών των  Χανίων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου από τα μέλη του αγροτικού συλλόγου του πρώην δήμου Αρμένων.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα παρακάτω:

\”Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας, την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με συμμετοχή αρκετών αγροτικών συλλόγων που εκπροσωπήθηκαν από τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους που έχουν εκλέξει από τις εκλογές των Συλλόγων τους.

Συζητήθηκε η άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι σήμερα στο νομό μας όπως και σε όλη την Ελλάδα και η κατάσταση του αγροτικού κινήματος στο Νομό, μετά και το νέο νόμο για το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα.

Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε συνέλευση και εκλογή νέας διοίκησης Ομοσπονδίας στο Ν. Χανίων την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, στις 7.30 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Εκλέχθηκε συντονιστική επιτροπή από τους προέδρους των συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, για να πραγματοποιήσουν τις εκλογές.

Την εισήγηση της σύσκεψης παρουσίασε, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου,  ο Βαγγέλης Καβρουλάκης, ο οποίος τόνισε:

 «Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Ο αγροτικός σύλλογος Αρμένων πήρε την πρωτοβουλία και συγκάλεσε την σημερινή πλατιά σύσκεψη γιατί θεωρούμε ότι η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή. Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε εμείς οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι είναι μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες να συζητήσουμε.

Να συζητήσουμε στα χωριά μας, στις συνεδριάσεις των Δ.Σ των αγροτικών μας συλλόγων και όπου δεν υπάρχουν να συγκροτήσουμε. Να συζητήσουμε στις γενικές συνελεύσεις των μελών των Α.Σ για την κατάσταση που βιώνουμε , τα προβλήματα επιβίωσης που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Να βγάλουμε τα σωστά και αναγκαία συμπεράσματα για το ποιος μας φταίει.

Ποιος πραγματικά φταίει για την κατάντια μας, ποια είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων μας. Ποιος και γιατί μας οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξερίζωμα από τα ίδια μας τα σπίτια και τα χωριά μας. Ποιος και γιατί πραγματικά έχει την ευθύνη για το  ότι ενώ ο ελληνικός λαός οδηγείται στην πείνα, τα προϊόντα που εμείς παράγουμε όπως το λάδι, τα εσπεριδοειδή, τα κάστανα, τα κηπευτικά, το γάλα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είτε μπαίνουν στα αζήτητα είτε μας τα παίρνουν οι μεγαλέμποροι σε εξευτελιστικές τιμές για να τα πάνε στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ πανάκριβα.

Να συζητήσουμε απέναντι σε αυτή την κατάσταση πως θα οργανώσουμε τη δική μας πάλη, το δικό μας αγώνα. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα κανείς μόνος του, όλοι για έναν και ένας για όλους.

Να κουβεντιάζουμε τι κίνημα χρειαζόμαστε, πώς θα το οργανώσουμε και στο επίπεδο του νομού. Πώς θα ενώσουμε τη φωνή μας και το δικό μας αγώνα με τον αγώνα των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης.  Πώς θα οικοδομήσουμε μαζί τους το ενιαίο μέτωπο απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης, της Ε.Ε και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.

  Να κουβεντιάσουμε και να καταλήξουμε το διεκδικητικό  πλαίσιο του σήμερα αλλά και το δρόμο για ουσιαστική και οριστική λύση των προβλημάτων που βιώνουμε. Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν υπάρχει κοινός δρόμος σωτηρίας των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των μεγάλων αγροτοκτηνοτρόφων.

 Άλλο ο μεγαλοτσιφλικάς και άλλο ο φτωχός αγρότης, άλλο ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος και άλλο η Κρέτα Φαρμ με 30.000 χοιρομητέρες. Όπως άλλο ο εργάτης και άλλο ο κεφαλαιοκράτης, ο βιομήχανος, ο μεγαλέμπορος , άλλο ο ναυτεργάτης και άλλο ο εφοπλιστής. Άλλο ο φτωχός αγρότης και κτηνοτρόφος που ζητά δάνειο από την τράπεζα και άλλο ο τραπεζίτης που τον δανείζει. Ούτε είχαν όλοι αυτοί ποτέ στην ιστορία κοινό δρόμο ούτε πρόκειται να έχουν ποτέ στο μέλλον. Όσοι και σήμερα μας τάζουν ότι κατέχουν μια άλλη διαχείριση της κρίσης που μπορεί να ικανοποιεί ταυτόχρονα και τον λαό και τους πλούσιους. ΑΠΛΑ μας εξαπατούν. Ας μην τους κάνουμε το χατίρι.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Μπροστά μας έχουμε:

•Το νέο μνημόνιο και την κρίση που βαθαίνει σε όλη την Ε.Ε

•Τη νέα καταστροφική Κ.Α.Π 2013-2020 που έχουν συμφωνήσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και οι συγκυβερνήσεις του τελευταίου χρόνου με ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ κλπ. Την έχει αποδεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

•Έχουμε σε ισχύ το νόμο που θάβει τους τελευταίους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις που προωθεί  ένα απόλυτα ελεγχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα. Τον απορρίπτουμε, δεν τον εφαρμόζουμε.

Έχουμε στον νομό τη μεγάλη πλειοψηφία των Α.Σ σε διάλυση, την ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διαλυμένη με διορισμένα δεκανίκια εδώ και 3,5 χρόνια από τα δικαστήρια. Αυτοί που με θράσος εμφανίζονται ως πρόεδροι και εκπρόσωποι των αγροτών είναι έκπτωτοι ακόμη και από τις αποφάσεις διορισμού τους  των δικαστηρίων από τον περασμένο Μάη. Ας δούμε όμως ορισμένα ζητήματα πιο συγκεκριμένα. Σήμερα βιώνουμε ολομέτωπη επίθεση της τρικομματικής συγκυβέρνησης στο εισόδημα και στην ζωή μας. Καλούνται τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση για να μην θιχτούν τα κέρδη των εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων.

 Η αντιαγροτική επίθεση οξύνεται οδηγώντας στην φτώχια και την εξαθλίωση χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Με την πρόσφατη ψήφιση του 3ου μνημονίου η συγκυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι της στην τσέπη της αγροτιάς  και κλέβει ότι απόμεινε. 

 Οι μικρομεσαίοι αγρότες με την απόφαση για το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000€ θα φορολογηθούν άγρια ενώ θα σημάνει και την κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ. Για φέτος η επιστροφή του ΦΠΑ μειώνεται στο 6%.  Η φορολόγηση της γης πολύ γρήγορα θα επεκταθεί σε όλους τους αγρότες.

Θα πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα κατά 70% για τον ΟΓΑ την ίδια στιγμή που επεκτείνεται και αυξάνει η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων στο 25%. Είναι αμφίβολο αν θα δοθεί το υπόλοιπο 50% της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που ούτως ή άλλως περικόπτεται, όταν η τιμή του συνεχώς αυξάνει. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα είναι φουσκωμένοι τουλάχιστον 30% και νέα αύξηση θα αποφασιστεί τον Γενάρη. Το νερό ύδρευσης και άρδευσης έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι εξευτελιστικές ενώ το κόστος συνεχώς αυξάνει. Νέα υπέρογκα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι αγροτικές συντάξεις πετσοκόβονται.

Η επίθεση θα οξυνθεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020, με την δραστική μείωση των επιδοτήσεων και τους νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων,  αλλά και την διεύρυνση των εισαγωγών χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες. (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο κτλ).

Η αγωνιστική απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων απέναντι σε αυτή την αντιαγροτική και αντιλαϊκή λαίλαπα είναι μονόδρομος  ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η επιβίωση.

Αυτό προϋποθέτει την οργάνωση του αγροτικού κινήματος, την ισχυροποίηση και αναζωογόνηση  των Αγροτικών Συλλόγων, την συγκρότηση  νέων, που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης των κατοίκων της υπαίθρου για όλα τα δικαιώματα τους στην δημόσια υγεία και πρόνοια, την παιδεία, την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, την νεολαία ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η Ε.Ε και η ΚΑΠ, οι κυβερνητικές πολιτικές.

Απαντάμε στην μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, στην λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Η επιτυχία ενός αγώνα δεν κρίνεται με το τι παίρνεις στο χέρι, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση και το σύστημα δεν έχουν την δυνατότητα να ελιχτούν μέσω μικροπαροχών. Έχουμε πλούσια εμπειρία μαζικών αγώνων, ηρωικών πολυήμερων μπλόκων,  ξέρουμε πως ότι κατακτήσαμε ήταν με την σκληρή πάλη μας.  Είναι γεγονός πως χωρίς  αυτούς τους αγώνες, χωρίς τέτοιες αναμετρήσεις, θα ήμασταν ακόμα πιο κάτω. Θα είχαν περάσει τα μέτρα πιο γρήγορα, θα ήταν πιο πολλά και ακόμα πιο σκληρά.

Το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται στο στοιχείο πως οι αγώνες που έχουμε είναι κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων. Οτι οι αγώνες δε γίνονται εξ αποστάσεως, ούτε με ένα ανάθεμα, αλλά χρειάζεται οργάνωση, αντοχή, πειθαρχία και στόχο την ανατροπή της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας από τα μονοπώλια και τα κόμματα τους. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι η ενεργοποίηση, το ζωντάνεμα και η ουσιαστική λειτουργία των αγροτικών συλλόγων πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Η λειτουργία τους, η συγκρότησή τους πολύ περισσότερο ο προσανατολισμός της δράσης τους πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων αγροτών και κτηνοτρόφων (Αγροτοκτηνοτροφικές Α.Ε, μεγαλοτσιφλικάδων και μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων). Κόντρα στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων.

Η δράση και ο αγώνας που θα αναπτύσσουν οι Α.Σ, οι επιτροπές αγώνα που μπορούν να συγκροτηθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη και οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων πρέπει να είναι ενάντια στην Ε.Ε και τη νέα ΚΑΠ. Τέτοιοι αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες δεν μπορούν να υπάρξουν στα πλαίσια του νόμου. Γι’ αυτό απορρίπτουμε το νόμο, δεν τον εφαρμόζουμε και προχωράμε οργανώνοντας το αγροτικό μας κίνημα στο νόμο και ενάντια σε αυτόν.

Μ’ αυτή τη λογική και επειδή θεωρούμε ότι σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Χανίων χρειάζεται συντονισμός της δράσης των Α.Σ προτείνουμε να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Να συγκροτήσουμε σήμερα προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και να προγραμματίσουμε στις…..

Νέα συνέλευση αντιπροσώπων για τη συγκρότηση Δ.Σ

Είναι φανερό ότι μέχρι τη νέα μας συνάντηση πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συζήτηση στα χωριά και στους Α.Σ των παραπάνω ζητημάτων και την ανάγκη συγκρότησης Ενωτικής Ομοσπονδίας με τέτοιο προσανατολισμό και περιεχόμενο. Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων μας σε αυτή την διαδικασία. Τέλος νομίζουμε ότι ταυτόχρονα πρέπει να ανταλλάξουμε σήμερα σκέψεις για οργάνωση νέων κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική που μας καταστρέφει.

•Για τιμές στο λάδι, τα εσπεριδοειδή, το γάλα και το κρέας

•Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

•Για πάγωμα των δανείων και απαγόρευσης των κατασχέσεων

•Για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ κλπ.

Προτείνουμε να πάμε σε κινητοποίηση το δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου 2013.

Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε συνέλευση και εκλογή νέας διοίκησης Ομοσπονδίας στο Ν. Χανίων την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, στις 7.30 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook