Παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες – μέλη, η Γερμανία επιμένει ότι δεν βλέπει την ανάγκη να δεσμευθεί σε αύξηση των πόρων του EFSF, σήμερα στα 440 δισ. ευρώ, και ασκεί πιέσεις, προκειμένου να συμφωνηθούν ευρείας κλίμακας μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το Μάρτιο. Αντ\’ αυτού, η Γερμανία εμφανίζεται ανοικτή σε συζητήσεις για την εξεύρεση τρόπων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των πόρων του EFSF.

Σε συνέντευξή της ύστερα από συνάντηση που είχε με κορυφαία μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, το Σάββατο, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οποιοδήποτε μέτρο για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα πρέπει να εμπεριέχεται σε ένα συγκεντρωτικό στρατηγικό πακέτο.

Αυτή τη στιγμή, μόνο 250 δισ. από τα 440 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν ουσιαστικά σε χώρες της Ευρωζώνης, λόγω του περίπλοκου συστήματος εγγυήσεων δανείων, ποσό που πιθανότατα να μην αποδειχθεί αρκετό, σε περίπτωση βοήθειας της Πορτογαλίας και, πιθανότατα, της Ισπανίας.

Επικριτικός απέναντι στη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του EFSF, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαροζο, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», τόνισε ότι καθήκον του είναι να υπερασπιστεί το καλό της Ευρώπης και περιμένει από τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες να δεχθούν τον ρόλο της Κομισιόν «

Tη θέση της Γερμανίας επανέλαβε τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθυνόμενος στον Μπαρόζο λέγοντας ότι «περιπλέκει την κατάσταση», με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ευρωζώνη και υπεραμύνθηκε της θέσης ότι δεν υπάρχει «απολύτως κανείς λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητήσει» την αύξηση της βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook