Η μικρή πόλη Νιούτον του Κονέκτικατ συγκλονισμένη από το μακελειό που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε \”παράλογο κακό\” κηδεύει σήμερα τους δύο από τους είκοσι μικρούς μαθητές που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή.

Ο Ομπάμα μιλώντας σε μια συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση σε εκκλησία της πόλης τόνισε πως η χώρα δεν κατάφερε να προστατεύσει τα παιδιά της και έκανε λόγο για αλλαγές ώστε να αποφευχθούν άλλες τέτοιες τραγωδίες. \”Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε. Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν.

Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε\”, επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως θα συναντηθεί με αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς στην ψυχική υγεία για να μελετήσουν πώς μπορεί να τερματιστεί η βία.

Όμως πριν από τις αλλαγές αυτές, οι οικογένειες των θυμάτων ζουν το δικό τους πένθος. Ο Νόα Πόζνερ και ο Τζακ Πίντο είναι τα πρώτα παιδιά που θα κηδευτούν σήμερα.

Ο Νόα είχε κλείσει τα έξι του χρόνια μόλις τον περασμένο μήνα, ήταν το μικρότερο σε ηλικία θύμα. Ηταν ένα ιδιαίτερα ώριμο για την ηλικία του παιδί. Ο ραβίνος της οικογένειας δήλωσε πως ζήτησε από την μητέρα του, παρόλη τη λύπη της, να εστιάσει την προσοχή της στα άλλα τέσσερα παιδιά της.

Ο 6χρονος Τζακ Πίντο αγαπούσε τα σπορ. Ο Βίκτορ Κρουζ, παίκτης των New York Giants έπαιξε στον αγώνα της Κυριακής έχοντας γραμμένο στα γάντια και στα παπούτσια του το όνομά του μικρού.

Ολα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν 6 και 7 χρόνων. Η διευθύντρια, η ψυχολόγος του σχολείου και τέσσερις δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ έχασαν τη ζωή τους.

\”Έχουμε ευθύνη για κάθε παιδί…Αυτό είναι το πρώτο μας καθήκον, να φροντίζουμε τα παιδιά μας. Είναι η πρώτη μας δουλειά. Αν αυτό δεν είναι σωστό, τίποτε δεν θα είναι σωστό\”, τόνισε χθες Κυριακή ο Ομπάμα, ο οποίος προσπάθησε να ελέγξει τα αισθήματά του, σε αντίθεση με την Παρασκευή όταν έκλαψε δημόσια.

Και ενώ η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους του Νιουτάουν τα σχολεία σε όλες τις ΗΠΑ λειτουργούν κανονικά, αν και σε όλα υπάρχουν σημάδια ότι κάτι ασυνήθιστο έχει συμβεί.

Σε ορισμένα σχολεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των φρουρών ασφαλείας, σε άλλα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μαθητές και μαθήτριες μέσω Twitter καλούν τους συμμαθητές τους να φορέσουν άσπρα και πράσινα, τα χρώματα του Σάντι Χουκ.

\”Προσπαθώ να αποφασίσω αν θα αναφερθώ στην τραγωδία και αν το κάνω, τι ακριβώς να πω. Πραγματικά δεν ξέρω. Προσεύχομαι\”, δήλωσε η Μόλι Φαλγκάουτ, δασκάλα της πρώτης δημοτικού στο Κέρνερσβιλ της Βόρειας Καρολίνας.

Τα σχολεία στο Νιούτον θα παραμείνουν κλειστά όσο χρόνο χρειάζεται για να προετοιμάσουν δάσκαλοι και οι καθηγητές την επιστροφή των μαθητών. Όλα τα παιδιά θα συμμετάσχουν σήμερα σε μια μεγάλη εκδήλωση με αθλήματα, επιτραπέζια παιχνίδια και χειροτεχνίες σε μια προσπάθεια να ξεχαστούν, σύμφωνα με την επιθεωρήτρια των σχολείων της πόλης Τζάνετ Ρόμπινσον.

Η κοινότητα θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν το σχολείο θα λειτουργήσει και πάλι. \”Πιστεύω πως πρέπει να επιστρέψουμε. Αυτός είναι ο τρόπος για να επουλωθούν οι πληγές. Όχι αμέσως, αλλά δεν θέλω να το εγκαταλείψουμε\”, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας Τιμ Νόρθροπ. Προς το παρόν οι μαθητές θα φιλοξενούνται σε άδεια σχολείο γειτονικής πόλης.

Στο μεταξύ περισσότερα στοιχεία για τον 20χρονο δράστη Ανταμ Λάντζα έρχονται στο φως. Αφού σκότωσε την μητέρα του Νάνσι κατευθύνθηκε στο σχολείο, στο οποίο φοιτούσε όταν ήταν μικρός.

Σύμφωνα με την αστυνομία είναι μαζί του εκατοντάδες σφαίρες, σε γεμιστήρες όπλων μεγάλης χωρητικότητας για το τουφέκι και τα δύο περίστροφα που είχε μαζί του, αλλά και το κυνηγετικό όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε.

Ερευνητές της αστυνομίας εξετάζουν τις ιατροδικαστικές ενδείξεις και στοιχεία από την σκηνή του εγκλήματος σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει εβδομάδες.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook