Οι εικόνες με κάποιον συνάνθρωπό μας τυλιγμένο σε μια κουβέρτα να προσπαθεί να ζεσταθεί με τα χνώτα του σε κάποιο σημείο που «απαγκιάζει» για να βγάλει εκεί τη νύχτα δεν ανήκουν πια στο μακρινό παρελθόν. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2012 που βυθίζεται στα έγκατα της οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα με τους σύγχρονους «άθλιους» τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

 Στο δήμο Ηρακλείου, όπως εκτιμάται, οι άστεγοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει επίσημη καταγραφή των συνανθρώπων μας, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλειά, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, χωρίς ελπίδα. Σοκ όμως προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν σε οικογένειες –θύματα της οικονομικής κρίσης και έχουν μείνει χωρίς στέγη .

 Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Δέσποινα Συγγελάκη οι υπηρεσίες του δήμου έχουν δεχτεί πάνω από 40 κλήσεις από οικογένειες που είτε ζουν στο δρόμο η κινδυνεύουν να βιώσουν ,την πιο ακραία μορφή φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού .

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Flashnews. gr σε μια προσπάθεια να γίνει καταγραφή του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις , το επόμενο διάστημα, μεικτά συνεργεία από δημοτικούς αστυνομικούς και εθελοντές θα οργώσουν κυρίως νυχτερινές ώρες την πόλη ώστε να διαπιστώσουν πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν αναγκαστεί να κάνουν σπίτι τους , το δρόμο.

Μέχρι το τέλος του μήνα η το αργότερο στις αρχές του νέου έτους θα ανοίξει τις πόρτες του για τους άστεγους το Ανοικτό κέντρο ημερησίας υποδοχής αστέγων το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο ενός δικτύου κοινωνικών δομών οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη:

 - Κοινωνικό Παντοπωλείο

 - Δομή παροχής Συσσιτίων

 - Κοινωνικό φαρμακείο

 - Δημοτικός Λαχανόκηπος

 - Τράπεζα χρόνου

 - Γραφεία Διαμεσολάβησης

Το Ανοικτό κέντρο ημερησίας υποδοχής αστέγων , θα στεγάζεται στο κτήριο της πρώην ΔΕΣΕ στην Νέα Αλικαρνασσό το οποίο ανακατασκευάστηκε ώστε να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία και την φροντίδα που θα παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

 Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις η καλή είναι φυσικά το άνοιγμα του κέντρου για τους άστεγους Η δυσάρεστη είναι ότι η δομή θα έχει την δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες σε όσους θέλουν να ξεκουράσουν τα βασανισμένα κορμιά τους και την τραυματισμένη ψυχή τους μόνο στην διάρκεια της ημέρας

flashnews.gr