Κάλεσμα προς όλους τους αγροτικούς συλλόγους σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η πορεία του αγροτικού κινήματος στο νομό Χανίων ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν εκλογές για τη νέα Διοίκηση στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Χανίων, απευθύνει η Επιτροπή Προέδρων Αγροτικών Συλλόγων.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη στις 7.30 το βράδυ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι,

Όπως είναι γνωστό, καλύπτουμε άνετα όλες τις ανάγκες των οικογενειών μας και μας μένει και περίσσευμα, γι αυτό και το καλό «μας» το κράτος με το νέο νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μας αφαιρεί για πρώτη δόση 1 δις € περίπου και ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο (κατάργηση δώρων συνταξιούχων ΟΓΑ, αύξηση εισφορών υγείας στον ΟΓΑ, μείωση επιστροφής ΦΠΑ από το 11% σε 6%, αύξηση ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και φορολογία με κώδικα συναλλαγών και επιπλέον και των χωραφιών).

Έχει ήδη επιβληθεί από φέτος αύξηση 11% στο αγροτικό ρεύμα και από το 2013 προβλέπεται νέα αύξηση, ενώ έχει επιβληθεί από φέτος αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ μέχρι και 29%. Αν συνυπολογίσουμε τη ληστεία των καρτέλ-των μονοπωλίων είτε με τις χαμηλές τιμές παραγωγού είτε με τις υψηλές τιμές εφοδίων μέσω και των κανονισμών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αν προσθέσουμε τη νέα χειρότερη αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014-20 και τη συνέχιση της καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων τότε οδηγούμαστε μαζικά στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα για να ελεγχθεί η γη και η παραγωγή από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που απαιτεί από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να δώσουν αγωνιστική απάντηση για την επιβίωσή τους, ο νέος νόμος για τον αγροτοσυνδικαλισμό επιδιώκει να διαλύσει αυτό το αγροτικό κίνημα που υπάρχει. Υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι που λειτουργούν και πραγματοποίησαν μαζικές εκλογές σε χωριά ή πρώην καποδιστριακούς δήμους, όπως ο δικός μας σύλλογος. Αυτούς τους συλλόγους, ο νέος νόμος για τον αγροτοσυνδικαλισμό θέλει να τους καταργήσει. Αυτό δεν το δεχόμαστε! Θέλει να επιβάλλει συλλόγους σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων δογματικά, ανεξάρτητα αν αυτό εξυπηρετεί το αγροτικό κίνημα ή όχι.

Ακόμη διαχωρίζει τη ζωική από τη φυτική παραγωγή ενώ οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν και από τις δυο. Δημιουργεί ομοσπονδία σε επίπεδο περιφέρειας και μάλιστα μπορούν να δημιουργηθούν πολλές ομοσπονδίες στην ίδια περιφέρεια και παραπέρα πολλές συνομοσπονδίες σε επίπεδο χώρας. Θέλει να διασπάσει –να διαλύσει το αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών που αντιστέκονται στην εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που τους ξεκληρίζουν.

Κριτήριο για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος είναι η παραπέρα ανάπτυξή του για να αντικρούσει αυτή την πολιτική. Η νέα διάρθρωση εξυπηρετεί τους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και σε συνδυασμό με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς που βάζει μέσα στο αγροτικό κίνημα ανώνυμες εταιρείες επιταχύνει την συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των λίγων και «εκλεκτών"