Αποτέλεσμα σαμποτάζ χαρακτηρίζεται από το επίσημο πόρισμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 24 Νοεμβρίου στο εργοστάσιο ειδών ένδυσης Tazreen στο Μπανγκλαντές, η οποία κόστισε τη ζωή σε 110 ανθρώπους.

Αγνωστο παραμένει ποιος ευθύνεται για το σαμποτάζ και ποια ήταν τα κίνητρά του.
Η έκθεση της επιτροπής ανατρέπει τις αρχικές υποθέσεις της πυροσβεστικής ότι η φωτιά οφείλεται σε φθαρμένα καλώδια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την επιτροπή το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του εργοστασίου είχε λήξει από τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου της Tazreen χρεώνεται με «σοβαρή αμέλεια».

Επίσης, εννέα μεσαία στελέχη της επιχείρησης λέγεται ότι εμπόδισαν εργαζόμενους να βγουν από το κτίριο.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται να έχει συνέπειες για τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, ο οποίος, πάντως αρνείται τις κατηγορίες για την επικινδυνότητα του κτιρίου.

Το κτίριο είχε εννέα ορόφους, αν και είχε άδεια μόλις για τρεις.
Μετά από το τραγικό συμβάν χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες ασφαλείας στα εργοστάσια.

Οι πυρκαγιές με θύματα εργαζόμενους σε εργοστασιακές μονάδες είναι συχνές στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, ειδικά στον κλάδο της παραγωγής ειδών ένδυσης.

Τον Δεκεμβρίου του 2010 σε ένα αντίστοιχο περιστατικό πυρκαγιάς στην ίδια περιοχή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι.


Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook