Πωλητήριο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέσα στον Ιανουάριο και επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης των τραπεζών αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο μέσα από το τελικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σε ένα από τα προσχέδια του ίδιου κειμένου που διέρρευσε, μέσα στον Οκτώβριο η πώληση της τελευταίας κρατικής τράπεζας είχε προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου με το σκεπτικό ότι τα χρήματα της δόσης θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου.

Η πώληση του ΤΤ αποτελεί πλέον ένα διαρθρωτικό ορόσημο του ελληνικού προγράμματος συνεπώς οι ελεγκτές της τρόικας θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την πρόοδο της διαδικασίας μεταφοράς του στον ιδιωτικό τομέα.

Η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν της ΑΤΕ με το διαχωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα και την καλή να περνά στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας είναι πολύ άσχημη, λόγω της κρίσης, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει εκτοξευθεί στο 18% του συνόλου.

Η επιτροπή στην έκθεση προόδου που συνοδεύει το μνημόνιο αναφέρει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών (4 μεγάλες) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Έχει αναβληθεί λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσαν οι εκλογές και πλέον η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Πρώτο θα φτάσει το δάνειο – γέφυρα φέτος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων και η πώληση του ΤΤ και μέχρι το τέλος Απριλίου η ανακεφαλαιοποίηση. Αναφέρεται ότι με βάση τα Stress Test που έχει ολοκληρώσει η ΤτΕ τα 50 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου των τραπεζών κρίνεται επαρκές.

Μέσα στο Δεκέμβριο θα πρέπει επίσης η ΤτΕ να δημοσιεύσει πλέον «μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε».

Στις συνεταιριστικές τράπεζες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013, η ΤτΕ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και θα εκδώσει τελική έκθεση. Με βάση αυτή την έκθεση, μέχρι το τέλος του Μαΐου 2013 θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον τους. Η αναδιάρθρωση της Νέα Proton θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2013 υπό την αιγίδα του ΤΧΣ.

Οσο για τις υποκεφαλαιοποιημένες μικρές τράπεζες ορίζεται ότι «εάν οι μέτοχοι ή οι νέοι επενδυτές δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τα εν λόγω ιδρύματα, όπως απαιτείται έως το τέλος Απριλίου του 2013, οι αρχές θα σχεδιάσουν και θα ολοκληρώσουν τη λύση των ιδρυμάτων έως το τέλος Ιουνίου» ή θα επιχειρήσουν «τη δημιουργία μίας τράπεζας-γέφυρα».

Η έκθεση της επιτροπής σημειώνει ότι εκτός από τις πρόσθετα κεφαλαιακές ανάγκες πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες δημιουργεί και η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αυξήθηκαν στο τέλος Μαρτίου στο 18,6% από 16% που ήταν στο τέλος τον Ιανουάριο του 2012, ενώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου ο δανεισμός των νοικοκυριών είχε συρρικνωθεί κατά 8% σε σύγκριση με το δανεισμό στην αρχή του χρόνου.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook