Μια νεοσύστατη οργάνωση στις ΗΠΑ υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να… κουβαλούν μαχαίρια.

Πρόκειται για την οργάνωση Knife Rights Inc., η οποία υπεραμύνεται του δικαιώματος των Αμερικανών να κυκλοφορούν – και να οπλοφορούν… – με μαχαίρια.

Η ομάδα αριθμεί περισσότερα από 2.200 μέλη και ο πρόεδρός της, Νταγκ Ρίτερ, προσπαθεί να πείσει δημοσιογράφο του περιοδικού «Mother Jones» ότι τα μαχαίρια είναι απαραίτητα εργαλεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια Αμερικανούς, στο σπίτι, στη δουλειά, στο παιχνίδι, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμεύουν για να προστατεύσει κάποιος την οικογένειά του ή για αυτοάμυνα». Τα μέλη της Knife Rights Inc. είναι ορειβάτες, άνθρωποι που ασχολούνται με το καγιάκ αλλά και περιβαλλοντολόγοι – εκτός από αυτούς που τα κουβαλούν αποκλειστικά για λόγους… αυτοάμυνας.

Σε αυτό στηρίζονται τα επιχειρήματα του προέδρου της ομάδας και η προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν βρίσκουν μόνο ανταπόκριση σε πολίτες που δεν πρόσκεινται αποκλειστικά στην αμερικανική Δεξιά. Στο άρθρο του δημοσιογράφου γίνεται αναφορά στη διαφορετική νομοθεσία που επικρατεί από πολιτεία σε πολιτεία όσον αφορά στα μαχαίρια. Για παράδειγμα, στο Φοίνιξ μπορείς να μεταφέρεις έναν σουγιά πάνω σου και να θεωρείσαι νόμιμος, αλλά, αν έχεις μαχαίρι στιλέτο, τότε θεωρείσαι παράνομος. Στο Tempe της Αριζόνα τα μαχαίρια απαγορεύονται μόνο στα μπαρ και στις κάβες.

Στο Tucson μπορείς να μεταφέρεις όποιο είδος μαχαιριού θέλεις ελεύθερα χωρίς να έχεις προβλήματα με τον νόμο, εκτός αν επισκεφτείς… βιβλιοθήκη. Το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο διαθέτει η Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα, πάντως, με τους εγκληματολόγους, τα μαχαίρια αποτέλεσαν το φονικό όπλο για το 13% των ανθρωποκτονιών που καταγράφηκαν το 2010. Αυτός είναι και ο ισχυρότερος αντίλογος για την αλλαγή της νομοθεσίας.


zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook