Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννη Λεμπιδάκη, τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής για το JESSICA Κρήτης Νίκο Μυρτάκη και τον πρόεδρο του Επενδυτικού Συμβουλίου Jessica και ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα για την ένταξη των πρώτων έργων προς χρηματοδότηση από το ταμείο JESSICA, στην περιοχή της Κρήτης

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης: «Το πρόγραμμα JESSICA, ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ ξεκινάει. Παίρνει πια σάρκα και οστά.

Υπήρξε μια περίοδος προετοιμασίας και ξεκινώντας από την περιφέρεια Κρήτης, αυτό το πρόγραμμα που έχει προϋπολογισμό 258 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φτάσει σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από πλευράς επενδύσεων, αν συνυπολογίσουμε και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα έρθει και θα συνεισφέρει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος από τη μια πλευρά και στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ύφεσης από την άλλη πλευρά.

Είμαστε ικανοποιημένοι, που οι προσπάθειες πολλών μηνών τώρα καρποφορούν. Και εγώ δικαιούμαι να πω, ίσως προσωπικά, ότι χαίρομαι που ξεκινάει και από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη, αυτή η προσπάθεια, χάρη και στην επιμονή του Περιφερειάρχη από τη μια πλευρά του κ. Σταύρου Αρναουτάκη, αλλά και τη δουλειά που έχει κάνει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα που είναι και ο φορέας που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου.

Το πρόγραμμα JESSICA χρησιμοποιεί κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ανακυκλούμενα κεφάλαια και στη συνέχεια μέσω τραπεζών γίνεται κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων, έτσι ώστε να εκτελούνται έργα αστικών αναπλάσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκρίθηκαν τρία τέτοια έργα στην περιφέρεια Κρήτης: Ένα δημοτικό πάρκινγκ στο Ρέθυμνο, ένα αντίστοιχο πάρκινγκ με καταστήματα στο Ηράκλειο και μια παρέμβαση για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από πλευράς οδικού δικτύου.

Η Κρήτη είναι μόνο το ξεκίνημα. Πιστεύω ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας θα έχουμε τέτοια θετικά μηνύματα. Ξεκινώντας από την περιφέρεια Αττικής και την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που κάτι το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής της πόλης, αλλά θα συντελέσει στην αντιμετώπιση της οξύτατης κρίσης που βιώνουμε, προχωρεί.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την κρίση με λόγια. Θα την αντιμετωπίσουμε με έργα, με χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο. Αυτή η πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία JESSICA έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη»

Στ. Αρναουτάκης:  «Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και τις υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα που μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι το JESSICA. Να δώσουμε νέα έργα στην περιφέρεια, να δώσουμε ανάπτυξη στην κάθε περιφέρεια της χώρας, αλλά και θέσεις εργασίας.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που περιμένουμε αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ. Είναι και πόροι που δίνονται από τις τράπεζες και εδώ είναι η δική μας μάχη που πρέπει να δώσουμε, να φέρουμε όσο δυνατόν περισσότερες επενδύσεις ειδικά σε αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να δώσουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας και ειδικά στην Κρήτη.»

Γ. Λεμπιδάκης:  «Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε σήμερα και για την όλη προσπάθεια να ξεκινήσει επιτέλους αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης να ευχαριστήσουμε και τον περιφερειάρχη Κρήτης τον κ. Αρναουτάκη γιατί μας βοήθησε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε.

Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και πάλι πρωτοστατεί στην προσπάθεια για το ξεκίνημα της ανάπτυξης της Κρήτης με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρώτον, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα JESSICA προϋπολογισμού για την Κρήτη 35 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρηματοδότηση των πρώτων τριών έργων ιδιωτικού και δημόσιου συμφέροντος. Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό 27,3 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον, την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου κατατίθεται στην τράπεζα η πρώτη δόση των 50 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 12,5 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικά έργα και κεφάλαια κίνησης μονιμοτέρου χαρακτήρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη έχουμε εγκρίνει δάνεια ύψους πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν σύντομα. Τρίτον, το Φεβρουάριο ξεκινά μέσω προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η χρηματοδότηση 1.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων με μικροδάνεια και εγγυήσεις ύψους 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων νέας γενιάς για τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των τροφίμων μέσω της συνεργασίας μας με μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Όλες οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα τονώσουν την απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Ν. Μυρτάκης: «Το JESSICA Κρήτης  είναι το πρώτο JESSICA που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Και επιπλέον η χθεσινή συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής, ήταν η πρώτη επενδυτική επιτροπή που ενέκρινε επενδύσεις.

Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν τρεις επενδύσεις προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 27 εκατομμύρια και με συμμετοχή του JESSICA γύρω στα 13 εκατομμύρια. Αυτές οι επενδύσεις είναι ώριμες και ξεκινάνε άμεσα να υλοποιούνται.

Επίσης, είναι στο στάδιο της αξιολόγησης δύο ακόμη επενδύσεις που το αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκριθούν και συνολικά με τις προηγούμενες και μάλλον ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 43 εκατομμύρια και η συμμετοχή του JESSICA προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη είμαστε στο στάδιο της υποδοχής και άλλων αιτήσεων και είμαστε βέβαιοι ότι ο προϋπολογισμός του JESSICA από την Παγκρήτια Τράπεζα θα ξεπεραστεί στο σύνολό του την επόμενη χρονιά.

Είναι σημαντικό ότι μόνο από τις δυο αυτές περιπτώσεις στο στάδιο της κατασκευής των έργων υπάρχουν 88.000 ημερομίσθια και επιπλέον μόλις αποπερατωθούν τα πρώτα έργα, δημιουργούνται 127 μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι επενδύσεις που αφορούν αστική ανάπλαση, καλύπτουν τον τομέα της υγείας, τον τομέα του τουρισμού και άλλους τομείς και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων»


Ενημερωτικό σημείωμα προόδου υλοποίησης  πρωτοβουλίας JESSIKA στην Ελλάδα

Η λέξη JESSICA είναι το ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας “Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas” (κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές). Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Μέσω της πρωτοβουλίας JESSICA, παρέχεται στα κράτη μέλη η ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν μέρος των επιχορηγήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να επενδύουν σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή της βιώσιμης αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Οι επενδύσεις αυτές και πραγματοποιούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ).

Εφαρμογή του Jessica στην Ελλάδα

Οι συνολικοί πόροι που τοποθετήθηκαν στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε €258 εκατ. και προέρχονται από τα 5 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις για τη σύσταση ΤΑΑ έχουν ως εξής:

Συμβαλλόμενος

Ημερομηνία Υπογραφής

Ποσά

(σε εκ. ΕΥΡΩ)

Περιφέρειες

Κοινοπραξία Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

24 Νοεμβρίου 2011

15

Κρήτη

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας

9 Δεκεμβρίου 2011

85

Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και οι 8 Περιφέρειες σύγκλισης στο πλαίσιο της συνεισφοράς του ΑΠ 6 του ΕΠ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

EFG Eurobank Ergasias

9 Φεβρουαρίου 2012

68

Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (όμιλος Marfin)

9 Φεβρουαρίου 2012

50

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος

Τράπεζα Πειραιώς

9 Φεβρουαρίου 2012

40

Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Σύνολο

        258

 

Οι κοινοτικοί πόροι ύψους 258 εκ, είναι κατατεθειμένοι στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα δοθούν ως δάνεια χαμηλού επιτοκίου, όταν το έργο χρειάζεται ενίσχυση για να καταστεί βιώσιμο, ή και επιτοκίου αγοράς όταν το έργο είναι βιώσιμο αλλά δεν υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα.

Οι χρηματοδοτήσεις θα επιστρέφονται στα ταμεία ώστε να επανεπενδυθούν σε επόμενα έργα.

 

Διαδικασία επιλογής έργων

Τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης καλούν με ανοικτές προσκλήσεις τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και αιτήσεις χρηματοδότησης. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν Δημόσιοι ή Ιδιωτικοί Φορείς ή σχήματα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό την υλοποίηση έργων που αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης. Τα έργα αυτά πρέπει να παράγουν κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ανταποδοτικά ώστε να μπορούν να επιστρέψουν τους επενδεδυμένους πόρους στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης.

Οι προσκλήσεις αυτές είναι ανοιχτές πλέον σε όλους τους ενδιαφερόμενους, και επίσημα έχουν αρχίσει να κατατίθενται προτάσεις, να αξιολογούνται και να εγκρίνονται από τα ΤΑΑ.

Καταθέσεις προτάσεων – εγκρίσεις

Α) Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης

Το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης ξεκίνησε χτες με τις πρώτες εγκρίσεις 3 έργων, προϋπολογισμού περίπου 27 εκ Ευρώ, με πόρους από το Jessica περίπου 12 εκ. Ευρώ.

Τα έργα είναι:

α) Κατασκευή τριώροφου συγκροτήματος καταστημάτων και γραφείων με πέντε υπόγεια γκαράζ στην περιοχή Χανιόπορτα Ηρακλείου Κρήτης. Ιδιωτικό έργο.

 β) Μελέτη – Χρηματοδότηση – Κατασκευή και Παραχώρηση εκμετάλλευσης υπογείου χώρου στάθμευσης και κτιρίου εμπορικών χρήσεων, καθώς και Κατασκευή Δημοτικού Κτηρίου του Δήμου Ρεθύμνου. Έργο ΣΔΙΤ,

 γ) Βελτίωση του Οδικού Τμήματος της Επαρχιακής Οδού από την είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου μέχρι τον κόμβο Σταυρακίων, με δημιουργία παράπλευρων δρόμων και νέου κυκλικού κόμβου για αξιοποίηση ιδιωτικού parking  – Ιδιωτικό έργο

Τις επόμενες μέρες θα εξετασθούν άλλα 2 επενδυτικά σχέδια που έχουν επίσημα κατατεθεί, προϋπολογισμού περίπου 15 εκ Ευρώ, με πόρους από το Jessica περίπου 7 εκ. Ευρώ.

δ) Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης – Ιδιωτικό έργο

ε) Επέκταση Δημόσιου σταθμού αυτοκινήτων στα Χανιά – Δημοτικό έργο

Επίσης προετοιμάζονται άλλα δυο έργα στο Ηράκλειο, η Ιχθυαγορά και τα Αχτάρικα.

Υπόλοιπα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά προόδου τα υπόλοιπα ΤΑΑ διερευνούν προς χρηματοδότηση 180 υποψήφια έργα αστικής ανάπτυξης, ενώ έχουν υποβληθεί επίσημα προς αξιολόγηση συνολικά 20 έργα συνολικού π/υ περίπου €330 εκατ., εκ των οποίων η αιτούμενη χρηματοδότηση JESSICA ανέρχεται σε περίπου €120 εκατ.

Τα υπό αξιολόγηση έργα ανά την επικράτεια περιλαμβάνουν κατασκευή σχολικών μονάδων, χώρων υπόγειας στάθμευσης αυτοκινήτων, αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων, συμπλεγμάτων επιχειρήσεων (cluster επιχειρηματικότητας), κέντρων αποκατάστασης, αξιοποίηση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, κατασκευή εμπορικού κέντρου, δημοτικό φωτισμό, ανάπλαση λιμένα καθώς και την αξιοποίηση σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων. 

Τα οφέλη από τη χρήση του JESSICA είναι τα ακόλουθα:

Ανακύκλωση των πόρων – εφόσον οι πόροι του JESSICA έχουν επενδυθεί από Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) σε επιλέξιμες δαπάνες έργων πριν από την ημερομηνία λήξης της περιόδου προγραμματισμού των διαρθρωτικών ταμείων (n+2, ήτοι μέχρι το τέλος του 2015), όλες οι επιστροφές και τα έσοδα που γεννά η επένδυση αυτή μπορούν είτε να παρακρατούνται από τα ΤΑΑ είτε να επιστρέφονται στις Διαχειριστικές Αρχές για επανεπένδυση σε νέα σχέδια αναζωογόνησης αστικών περιοχών.

 

Μόχλευση – ένα σημαντικό, έμμεσο πλεονέκτημα του JESSICA είναι ότι μπορεί, δυνητικά, να προσελκύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προσελκύοντας επιπρόσθετες επενδύσεις αλλά και επιπρόσθετη τεχνογνωσία για την υλοποίηση και τη διαχείριση των έργων.

 

Ευελιξία – το JESSICA επιτρέπει ευέλικτη προσέγγιση, αφενός διότι διευρύνεται το φάσμα των επιλέξιμων δαπανών και, αφετέρου, διότι οι πόροι του JESSICA μπορούν να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις υπό μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγυήσεων.

 

Τεχνογνωσία και δημιουργικότητα – Τα κράτη μέλη, οι διαχειριστικές αρχές και οι πόλεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία του τραπεζικού και του ιδιωτικού τομέα. Το JESSICA μπορεί επίσης να δράσει ως καταλύτης σε αστικές περιοχές, ενισχύοντας την αγορά επενδύσεων και συμπληρώνοντας έτσι άλλες πρωτοβουλίες ή πηγές χρηματοδότησης.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook