Την ελπίδα του πως εντός των ερχόμενων μηνών η Γαλλία θα «ξεπαγώσει» τουλάχιστον δύο από τα 35 «κεφάλαια» που πρέπει να υλοποιηθούν προτού ολοκληρωθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός για Ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς.

«Πιστεύω πως ο [γάλλος πρόεδρος] Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να προγραμματίσει τους επόμενους δύο μήνες και τα σχέδιά του περιλαμβάνουν [μία] επίσκεψη στην Τουρκία. Ευελπιστούμε πως προτού αφιχθεί στην Τουρκία θα μας πει τα καλά μαντάτα για την άρση της παρεμπόδισης για τουλάχιστον δύο από αυτά τα κεφάλαια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Μολονότι η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε επισήμως το 2005 και παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε μία πληθώρα ζητημάτων, πολλά κόκκινα σημεία παραμένουν. Ενδεικτικά, από τα 35 προαπαιτούμενα «κεφάλαια» η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μονάχα ένα, ενώ παράλληλα 13 κεφάλαια παραμένουν «παγωμένα», πρωτίστως λόγω ενστάσεων της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία έχει συγκεκριμένα πληροφορήσει την Τουρκία ότι προτίθεται να «ξεπαγώσει» δύο εκ των επίμαχων κεφαλαίων, ιδιαίτερα ενόψει πιθανής επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στη γείτονα χώρα, ο κ. Μπαγίς απάντησε πως το Παρίσι έχει «υποδείξει» ότι «εξετάζει» το εν λόγω ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, τα δύο κεφάλαια θα αφορούν την οικονομική και την περιφερειακή πολιτική, χωρίς να αποσαφηνίσει εάν σχετίζονται με την υπόθεση της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ο κ. Ολάντ έχει έως τώρα αποφύγει να υποστηρίξει ευθέως την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τονίσει πως η υπόθεση θα πρέπει να αξιολογηθεί με γνώμονα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, διαφοροποιούμενος από τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε με νόημα πως η Ε.Ε. θα «χάσει την Τουρκία» σε περίπτωση που δεν τη δεχτεί στους κόλπους της έως το 2023.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook