Κοντά σε ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις του φέρεται να είναι ο Μάριο Μόντι, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ιταλικό Τύπο. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του -για το αν θα έχει ενεργή συμμετοχή στις εκλογές του 2013- έως το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως γράφει η Corriere della Sera, κεντρώες χριστιανοδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και κινήματα έχουν ήδη ετοιμάσει «σύμβολα» και συνθήματα που περιλαμβάνουν και τον Μόντι.

Σε ένα από αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα αναγράφεται Italia per Monti («Ιταλία για τον Μόντι»).

Πρόκειται για πολιτική και ιδεολογική υποστήριξη, προς τον Προφεσόρε, που δεν τον υποχρεώνει όμως να θέσει υποψηφιότητα.

Έτσι, ο Μόντι θα μπορέσει να διατηρήσει το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή και να εκτιμήσει, μετά τις εκλογές, τις επόμενες κινήσεις, από τις οποίες δεν αποκλείεται ούτε το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η RAI πάντως τονίζει ότι οι σχέσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν μοιάζουν πλέον τόσο θερμές όσο στο παρελθόν.

Κάτι που σύμφωνα με τους σχολιαστές αποδεικνύεται και από τη δήλωση του Ναπολιτάνο ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολιτικού χαρακτήρα, εντελώς διαφορετική από την τελευταία αυτή πολιτική εμπειρία».

Στο στρατόπεδο του PD

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) από την μεριά του αποφάσισε να επιλέξει το 90% των υποψήφιων βουλευτών και γερουσιαστών του με εκλογές στις οποίες θα πάρουν μέρος τα μέλη του κόμματος.

Η διαδικασία θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να «παρακάμψει» τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων συνθέτουν οι ιθύνοντες των κομμάτων κατά βούληση.

Ο νόμος αυτός κατακρίθηκε από σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά τελικώς η αλλαγή του δεν κατέστη δυνατή λόγω της πρόωρης λήξης της νομοθετικής περιόδου.

Οι κινήσεις του Καβαλιέρε

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει τις επαφές του με την Λέγκα του Βορρά για μια νέα συμμαχία. Η πρόταση του Καβαλιέρε προς τον Μάριο Μόντι να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός όλης της κεντροδεξιάς, έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πέσει ήδη στο κενό.

Μένει να εξακριβωθεί τι θα κάνει ο μεγιστάνας του Τύπου: θα παραμείνει ο υποψήφιος του PdL ή -όπως διαρρέουν πηγές- θα είναι επικεφαλής της συμμαχίας με τη Λέγκα, αλλά με νέο πρόσωπο για την πρωθυπουργία;

Σε νέες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο Μπερλουσκόνι παρουσίασε τα κύρια σημεία του προγράμματός του: κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας με εναλλακτικά έσοδα από την φορολόγηση οινοπνευματωδών ποτών, μαζική ανανέωση στην πολιτική και ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα οκτώ χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι τέλος χαρακτήρισε «εγωιστική» τη στάση της Γερμανίας στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook