Πτώση του τζίρου κατέγραψαν 9 στις 10 επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ το προηγούμενα 12μηνο, ενώ πάνω από το 90% αποδίδει την αρνητική πορεία του τζίρου, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου, στην οποία συμμετείχαν 1.111 επιχειρήσεις.

Συνολικά το 89% των επιχειρήσεων δήλωσαν πτώση του τζίρου τους το προηγούμενο 12μηνο, με το 69% να θεωρεί την πτώση μεγάλη και το 20% μικρή. Μόλις το 1% δήλωσε ότι είχε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και το 2% μικρή αύξηση, ενώ το 8% ανέφερε ότι ο τζίρος παρέμεινε αμετάβλητος.

Το 62% θεωρεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ επηρέασε τον τζίρο τους. Ομως, όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση τόσο λιγότερη είναι η επίπτωση του ΦΠΑ. Ετσι, μόλις το 7% θεωρεί υπεύθυνη την αύξηση του ΦΠΑ για την αλλάγη πάνω από το 80% του τζίρου τους. Για το 24% των ερωτηθέντων ο ΦΠΑ ευθύνεται για την αλλαγή του 40%-80% του τζίρου και για το 41% το ποσοστό μειώνεται κάτω του 40%. Το 28% πιστεύει ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επηρέασε τις πωλήσεις.

Το 93% θεωρεί ότι στην πτώση του τζίρου τους έπαιξε σημαντικό ρόλο η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών και μόλις το 7% απάντησε αρνητικά. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των εισοδημάτων είναι ευθέως ανάλογη με τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το 40% πιστεύει ότι η πτώση των εισοδημάτων ευθύνεται για 80% και πάνω της μείωσης του τζίρου, το 43% για το 40%-80% και το 10% για κάτω του 40%.

ιmerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook