Επιβαρυμένα από την αύξηση των καθυστερήσεων στα δάνεια και τα υψηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα είναι τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινώσουν έως το τέλος της εβδομάδας οι τράπεζες.

Στη δημοσιότητα θα δοθούν οι οικονομικές καταστάσεις του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου που δεν ήταν δυνατό να ανακοινωθούν πριν την ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Από τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο που εκταμιεύτηκε την Τρίτη, τα 16 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Σε αυτή τη φάση θα δοθούν περί τα 7 δισ. ευρώ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) ως προκαταβολή ενόψει του τελικού σταδίου της κεφαλαιακής στήριξής τους με τις εκδόσεις νέων μετοχών στο β΄ τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», τα έσοδα των τραπεζών αναμένεται να είναι πιεσμένα από την αύξηση των επισφαλειών, που εκτιμάται ότι προσέγγισαν το 24% στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ τα έξοδα για τόκους αυξημένα, καθώς το κόστος άντλησης ρευστότητας μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αρνητικά αναμένεται να έχει επιδράσει και η χρηματοδότηση μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), που είναι έως και 3 φορές ακριβότερος από τις πράξεις που διενεργεί η ΕΚΤ.

Η Εθνική Τράπεζα έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, που επικαλείται «Το Βήμα», τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί ο φάκελος της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Eurobank για την ανταλλαγή των μετοχών τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας απορρόφησής της από την Εθνική.

Ο φάκελος θα αποσταλεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στόχος της Εθνικής είναι η περίοδος της προσφοράς να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Με δεδομένο ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank, η οικογένεια Λάτση, έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση ανταλλαγής, η τράπεζα από τον ερχόμενο μήνα θα καταστεί θυγατρική της Εθνικής.

Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει υλοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook