Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τεκμηριώσει 126 υποθέσεις βιασμού στο ανατολικό Κονγκό, στην διάρκεια της οπισθοχώρησης των δυνάμεων των ανταρτών του κινήματος Μ23.

"Εννιά στρατιώτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συλληφθεί, οι δύο από αυτούς σε σχέση με βιασμούς και οι επτά για λεηλασία", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεζίρκι.

Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους αντάρτες, οι οποίοι είχαν για περισσότερο από μια εβδομάδα τον έλεγχο της Γκόμα, της μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Κονγκό, προτού συμφωνήσουν να αποσυρθούν με αντάλλαγμα τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ουγκάντα προχωρούν με αργό ρυθμό εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο ΟΗΕ διευκρίνισε πως διεξάγει έρευνες μαζί με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και πρόσθεσε πως θα επανεξετάσει την στήριξή του προς τις στρατιωτικές μονάδες.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό είναι η μεγαλύτερη και η δαπανηρότερη στον κόσμο, αλλά όπως φαίνεται δεν επαρκεί για να καλύψει τη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής. Ηδη διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άντρες της ειρηνευτικής δύναμης έχασαν τον έλεγχο της Γκόμα από τους αντάρτες του Μ23.

Οι αντάρτες είναι οι περισσότεροι πρώην στρατιώτες από την εθνότητα Τούτσι και εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης


protothema.gr