Την πραγματοποίηση κολοσσιαίας άσκησης με την κωδική ονομασία \”Ποσειδώνας\” για τις ανάγκες  της οποίας θα κινητοποιηθεί όλη η κρατική μηχανή της Κρήτης, ανακοίνωσε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Γιώργος Τρυγώνης, σε ευρεία σύσκεψη για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ενόψει της έναρξης της Αντιπυρικής περιόδους, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

 
Όπως είπε ο κ.Τρυγώνης, εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζεται μια μεγάλη πανευρωπαϊκή άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Κρήτη και αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός γιγάντιου σεισμού και  των επιπτώσεων από ένα τεράστιο κύμα τσουνάμι που θα \”χτυπήσει\” τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Η άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον ερχόμενο Μάιο του 2011, επί χάρτου.,  και τον ερχόμενο Νοέμβριο κάτω από συνθήκες προσομοίωσης.

Μάλιστα την επιστημονική επίβλεψη του σεναρίου της άσκησης έχει αναλάβει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ.Κώστας Συνολάκης, ενώ η άσκηση διοργανώνεται απο την Ευρωπαική Ένωση και  απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Πυροπροστασία

Στη διάρκεια της σύσκεψης για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου την οποία συγκάλεσε  η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,   ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Τρυγώνης ανακοίνωσε ότι και φέτος έχει ζητηθεί – και αναμένεται – να σταθμεύσουν 2 Πυροσβεστικά ελικόπτερα σε Χανιά και Ηράκλειο και γνωστοποίησε ότι επίκειται \”Καλλικράτης\” και στην Πυροσβεστική, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το flashnews.gr.

Βέβαια ο κ. Τρυγώνης διευκρίνησε ότι ο νέος σχεδιασμός των Πυροσβεστικών δυνάμεων στη Κρήτη θα εφαρμοστεί μετά την λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα απο τις αλλαγές.

Ο Περιφερειακός Δ/τής Πυροσβεστικής Κρήτης αναγνώρισε πως ο νομός Χανίων είναι ο πλέον ευαίσθητος στον τομέα των πυρκαγιών, ενώ σημείωσε πως πέρυσι οι δυνάμεις πυρόσβεσης \”έκαναν πολύ καλή δουλειά, καθώς αν και στα Χανιά εκδηλώθηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές υπήρχαν οι μικρότερες καμένες εκτάσεις  κάτι που δείχνει την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης\”.

Σε ότι αφορά στην παρουσία πεζοπόρου τμήματος δασοπυροσβεστών στα Χανιά, αν και χαρακτήρισε δίκαιο – λόγω των ορεινών όγκων – το αίτημα ύπαρξης στα Χανιά  πεζοπόρου τμήματος, όπως είπε ο νόμος προβλέπει την έδρα του στην έδρα της Περιφέρειας, ενώ φέτος θα συνεχιστεί ο περσινός σχεδιασμός με την μεταφορά πεζοπόρας ομάδας απο το Ηράκλειο στα Χανιά, στις μέρες κατα τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός. Όμως για το 2012 και στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεων εξέφρασε την άποψη πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στην διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν απο σχεδόν όλους τους εκπροσώπους των φορέων, προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Μάλιστα ο υπεύθυνος του Δρυμού εκ μέρους του Δασαρχείου Χανίων κ.Γιάννης Φωτάκης τόνισε πως επιβάλλεται η υλοποίηση του αιτήματος του δήμου Σφακίων για την μόνιμη στάθμευση ενός πυροσβεστικού οχήματος στην Ανώπολη, χαρακτηρίζοντας την δασική αυτή περιοχή, ποου γειτονεύει με το φαράγγι της Σαμαριάς, ως \”πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook