«Οι Έλληνες δεν μπορούν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι στη Bόρεια Ελλάδα.

«Με μία οικονομία που επί πέντε χρόνια συρρικνώνεται και με ποσοστό ανεργίας ρεκόρ στο 25%, οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Η Καστοριά δεν έχει λάβει κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη θέρμανση στα σχολεία και ο δήμαρχος δηλώνει προτιμά να κλείσει και τα 53 σχολεία αντί να αφήσει τα παιδιά να παγώσουν. Φορτία ξυλείας καταφθάνουν από τη Βουλγαρία, καθώς οι οικογένειες αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα» γράφει το πρακτορείο.

«Αυτό είναι το ψυχρότερο μέρος στην Ελλάδα. Ο χειμώνας κρατά από τον Οκτώβριο ώς τον Απρίλιο. Φέτος είμαστε τυχεροί. Πέρυσι χιόνιζε επί τέσσερις μήνες» λέει στο Bloomberg ο δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησημεωνίδης, προσθέτοντας πως η κεντρική κυβέρνηση έχει περικόψει τη χρηματοδότηση για θέρμανση σχολείων κατά 60%.

Μιλώντας στο Bloomberg, o 32χρονος Νίκος, κάτοικος Καστοριάς, λέει ότι θα χρειαζόταν περίπου 3.500 ευρώ για πετρέλαιο φέτος. Γι\’ αυτό επέλεξε να αγοράσει 15 τόνους ξύλα, έναντι 1.500 ευρώ. Εκείνος και τα μέλη της οικογένειάς του θα κοιμούνται σε ένα δωμάτιο, γύρω από μία ξυλόσομπα. Ανησυχεί όμως για την κατάσταση στο σχολείο όπου φοιτούν οι δύο γιοι του. «Ξέρω ότι φέτος δεν θα υπάρχει θέρμανση. Θα τους κρατήσω σπίτι εάν χρειαστεί» λέει.

Οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης τον φετινό χειμώνα είναι ελάχιστες. Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν στραφεί στα κλιματιστικά και τα θερμαντικά σώματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι καταναλωτές από πουθενά δεν μπορούν να γλιτώσουν αφού από την 1η Ιανουαρίου 2013 αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook