Την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές των γιορτών ώστε να είναι συμφέρουσες όσο γίνεται και ως προς τις τιμές και ως προς την ποιότητα εφιστά η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν πολλοί συνάνθρωποι μας, καλό είναι να δείξουμε αλληλεγγύη και να μοιραστούμε το γιορτινό τραπέζι με συγγενείς ή φίλους μας που γνωρίζουμε ότι υποφέρουν οικονομικά.

Ακολουθούν μερικές σύντομες επισημάνσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε κακοτοπιές.

-Να καταγράφουμε της ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγούμε για αγορές, καθώς το εορταστικό κλίμα είναι εύκολο να μας παρασύρει σε περιττές αγορές, χωρίς να έχουμε καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

-Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις προσφορές των ημερών από εταιρίες όπως κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, ταξιδιών κλπ.


- Προσοχή στις "σπατάλες" αγορών με δόσεις διότι εύκολα αγοράζουμε προϊόντα αλλά δύσκολα τα ξεπληρώνουμε υποθηκεύοντας το μελλοντικό μας εισόδημα.

- Προσοχή στις αγορές ειδών ένδυσης - υπόδησης, καθώς οι ημέρες των γιορτών προσφέρονται για ξεπούλημα είδη "δεύτερης διαλογής".

-Μην ψωνίζετε με πιστωτικές κάρτες λόγω ψηλών επιτοκίων.

-Πολύ κοντά στις γιορτές έρχονται οι εκπτώσεις. Καλό θα ήταν να μεταθέσουμε για τότε κάποιες αγορές όχι άμεσης προτεραιότητας.

-Η ΕΝΚΗ-ΚΡΗΤΗΣ συνιστά να αποφεύγονται αυτές τις μέρες οι αγορές οικιακών συσκευών, επίπλων και γενικά ειδών μεγάλης αξίας, καθώς απαιτούν "ψάξιμο" και οι μέρες αυτές δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο.

-Αν πάντως πραγματοποιήσει κανείς τέτοιες αγορές, θα πρέπει να ζητηθεί οπωσδήποτε εγγύηση και οδηγίες στα ελληνικά.

-Για τα δώρα στα παιδιά να προσέξουμε να είναι ασφαλή, συμβατά με την ηλικία τους και παιδαγωγικά

Τέλος, να θυμόμαστε να ζητάμε πάντα απόδειξη με τις αγορές μας.