Σε χαμηλό 21 μηνών υποχώρησε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων με το γερμανικό bund στον απόηχο της αναβάθμισης από την Standard & Poor’s. Το επιτόκιο υποχώρησε έως και στο 11,7%.

Όπως αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Standard & Poor’s, η απόφασή της να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας έρχεται στον απόηχο της «επιτυχούς ολοκλήρωσης» του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από την πλευρά της Αθήνας, γεγονός που «αντανακλά την άποψή μας πως η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να καταβάλλει το σύνολο των οφειλομένων της.

Αποκλιμάκωση των επιτοκίων παρατηρείται και στα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μεγάλη άνοδος, 4,07%, σημειωνόταν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο λίγο πριν το κλείσιμο, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα ξεκινήσει να δέχεται εκ νέου ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την αναβάθμιση από την S&P.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης  ο κ. Στουρνάρας ανέφερε την Τρίτη πως πρόκειται για μία «σημαντική απόφαση» που δημιουργεί «κλίμα αισιοδοξίας», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως «δεν εφησυχάζουμε» καθώς ο «δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook