Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση 750 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση βοήθειας έως τον Ιούνιο σε σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους που έχουν πληγεί από την σύγκρουση, αλλά παραμένουν στη χώρα.

«Η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο ωμή και τυφλή και έχει πολύ βαρύ τίμημα» για τον πληθυσμό, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Τα χρήματα αυτά θα ανταποκριθούν στις ανάγκες περίπου 55 ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει περισσότερους από 500.000 Σύρους πρόσφυγες και υπολογίζει ότι αυτοί θα ανέρχονται σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τον Ιούνιο του 2013 (δηλαδή σε σχεδόν 4,4% του συριακού πληθυσμού πριν από την κρίση) σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται η Αίγυπτος.

«Αν αυτά τα χρήματα δεν συγκεντρωθούν γρήγορα δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ζωτικές ανάγκες των αμάχων που εγκαταλείπουν την Συρία κάθε ώρα της ημέρας -πολλοί σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση» δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής της UNHCR για τη Συρία Πάνος Μουμτζής.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει εξάλλου ότι στην Συρία περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων τα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι.

Μεταξύ των δύο αυτών εκατομμυρίων των εκτοπισμένων βρίσκονται 360.000 Παλαιστίνιοι (από τους περίπου 525.000 που έχει καταγράψει ο ΟΗΕ στη Συρία).

Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία το Μάρτιο του 2011 είναι η τρίτη φορά που ο ΟΗΕ αναθεωρεί προς τα πάνω τις ανάγκες χρηματοδότησής του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Σύρων που παραμένουν στη χώρα τους και η τέταρτη φορά για τους πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, Ράντουαν Νούισερ, «είναι πολύ ασυνήθιστο τα σχέδια να αναθεωρούνται τόσο συχνά, αυτό δείχνει πόσο γρήγορες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή και πόσο δραματικά έχει επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook