Την απόφαση του ΔΣ της ΕΤΕπ να εγκρίνει ποσό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας χαιρέτισε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντάς τη ως «απόφαση πολύ μεγάλης σημασίας».

Η τράπεζα θα παρέχει εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών και, καθώς οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες, αναμένεται με αυτό τον τρόπο να στηρίξει έναν όγκο συναλλαγών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των εκταμιεύσεων της ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους λοιπούς τομείς θα φθάσει εφέτος στα 908,2 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 17,7 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τσακώνα-Καλαμάτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό «η ΕΤΕπ έλαβε μια απόφαση πολύ μεγάλης σημασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, στηρίζει ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Και η απόφαση αυτή αφορά την Ελλάδα. Λόγω του προβλήματος ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών υπήρχαν και υπάρχουν, φυσικά, πολλά εμπόδια τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να δώσει μια ουσιαστική απάντηση. Είναι ένα πρόγραμμα καταρχήν 500 εκατ. ευρώ, αλλά επειδή τα κεφάλαια είναι ανακυκλούμενα, η συνολική ωφέλεια σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Είναι μια απόφαση σημαντική για το ελληνικό εμπόριο, για τους εξαγωγείς, κυρίως, αλλά και για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες. Είναι άλλη μια απάντηση στο πρόβλημα της ρευστότητας».

«Δε θέλω να πω ότι αυτομάτως μ’ αυτή την απόφαση θα διορθωθούν όλα τα προβλήματα. Αλλά αν συνδυαστούν μια σειρά από αποφάσεις και εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, είναι σαφές ότι το κλίμα βελτιώνεται σταδιακά. Και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη προσπάθεια προς αυτήν τη κατεύθυνση, ξέροντας ότι η ρευστότητα έχει κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε ανακοινωθεί στις 21 Ιουλίου από την ΕΤΕπ εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα με ποσό συνολικού ύψους 1,44 δισ. ευρώ.

Στις χρηματοδοτήσεις αυτές προστίθενται οι εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που αποφάσισε χθες το ΔΣ της ΕΤΕπ.

Αναλυτικά:

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων:

Α. Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την εκταμίευση για τις ΜΜΕ συνολικά 1,44 δις. ευρώ ως εξής:

-600 εκατ. ευρώ ως τις 31 Ιανουαρίου του 2013, άλλα 400 εκατ. ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και τα υπόλοιπα 440 εκατ. ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015

Μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ έχει συμφωνήσει να χορηγήσει δάνεια ύψους 440 εκατ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες (250εκ Ευρώ Εθνική, 50εκ Ευρώ Παγκρήτια και 140 εκ. Ευρώ Alpha) ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με άλλες δύο τράπεζες για 75 εκ. Ευρώ στην κάθε μία, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Δηλαδή συνολικά οι χορηγήσεις αυτές φτάνουν τα 590 εκ. Ευρώ, όσο και ο στόχος μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2013.

Οι εκταμιεύσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα φθάσουν στα 212,5εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ προς την Εθνική, 12,5 εκατ. Παγκρήτια και 140 εκατ. η Alpha).

Β. Το ΔΣ της ΕΤΕπ αποφάσισε χθες να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο για τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου. Η πρώτη εφαρμογή του εργαλείου αυτού γίνεται στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα παράσχει εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ προς τις εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι με τις εγγυήσεις αυτές θα στηριχθεί όγκος συναλλαγών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς οι εγγυήσεις θα είναι ανακυκλούμενες. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα καθώς αποτελεί ουσιώδη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Λοιποί τομείς

Οι εκταμιεύσεις από την ΕΤΕπ προς τους λοιπούς τομείς της οικονομίας, που έγιναν στο διάστημα από 11 έως 18 Δεκεμβρίου, διαμορφώνονται ως εξής:

– ΕΣΠΑ 2007-13: 200εκ Ευρώ (πρόκειται για ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η εθνική συμμετοχή στα Κοινοτικά προγράμματα)

-ΔΕΗ: 148 εκ Ευρώ

-ΔΕΣΦΑ 30εκ Ευρώ

 -ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 250εκ Ευρώ (για το Μετρό Θεσσαλονίκης)

-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ 50εκ Ευρώ.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook