Το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz εκτοξεύτηκε σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις στέπες του Καζακστάν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), και μεταφέρει τρεις αστροναύτες, μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ρώσος Ρόμαν Ρομανένκο, ο Αμερικανός Τόμας Μάρσμπερν και ο Καναδός Κρις Χάντφιλντ είναι οι τρεις επιβάτες του Soyuz TMA-07M που εκτοξεύτηκε στις 02:12 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Το διαστημικό όχημα τέθηκε σε τροχιά περίπου δέκα λεπτά αργότερα. Η πρόσδεσή του με τον ISS έχει προγραμματιστεί για αύριο (Πέμπτη), στις 16:12 ώρα Ελλάδας.

Οι τρεις αστροναύτες, που έχουν όλοι συμμετάσχει σε διαστημικές πτήσεις, θα συναντηθούν στον ISS και τους Ρώσους Όλεγκ Νοβίτσκι και Γιεβγκένι Τερέλκιν, καθώς και με τον Αμερικανό Κέβιν Φορντ που έφθασαν εκεί στις 25 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, οι αστροναύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πενήντα επιστημονικά πειράματα, κυρίως για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός συστήματος για την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και σεισμών.

Αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη το Μάιο του 2013, ενώ οι άλλοι τρεις αστροναύτες που ήδη βρίσκονται στον ISS θα επιστρέψουν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA.

Από το 2009, έξι αστροναύτες παραμένουν μόνιμα στον ISS, του οποίου η δυνατότητα (φιλοξενίας) περιοριζόταν προηγουμένως σε τρία μόνο πρόσωπα.

Η Ρωσία είναι πλέον η μόνη χώρα που μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS, μετά τον «παροπλισμό», το 2011 του τελευταίου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν στη Ρωσία τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αστροναύτη που μεταφέρεται στον ΙSS με διαστημόπλοια τύπου Σογιούζ.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν προβλέπουν να έχουν έτοιμο δικό τους διαστημικό σκάφος για τέτοιες αποστολές πριν από το 2015.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook