Πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όσους επεξεργάστηκαν ή διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο υλικό.

Σε αυτό συνηγορεί και η φράση «είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε την υπόθεση έως το τέλος» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει αναλάβει τον χειρισμό εκ μέρους του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά την εξέλιξη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν η πλειοψηφία των μελών της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή) αποφάσισε να μην μετατραπεί σε Εξεταστική, διακόπτοντας έτσι την ουσιαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως άλλωστε έχει γράψει το protothema.gr, ο αρχικός σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεπε μια κλιμακωτή διαχείριση της υπόθεσης.

Πιο αναλυτικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «πρώτος στόχος είναι να συνεχιστούν οι έρευνες στην επιτροπή Θεσμών. Αν η πλειοψηφία το αρνηθεί τότε θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένη πρόταση στην Ολομέλεια για περαιτέρω διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε κόμμα θα αναγκαστεί να δείξει εάν επιθυμεί ή όχι να διαλευκανθεί το σκάνδαλο».

Με δεδομένο λοιπόν ότι η επιτροπή Θεσμών αρνήθηκε να αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, οι μόνες επιλογές που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Εν αναμονή της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ

Από την άλλη πλευρά πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επεξεργάζεται αυτή την στιγμή κάποιο σενάριο. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή αντέδρασε ακαριαία, στέλνοντας άμεσα το stick του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς. Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε επισήμως από τις γαλλικές αρχές να ξαναστείλουν το γνήσιο αρχείο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πρέπει πρώτα να έρθει το υλικό, να σταλεί στο ΣΔΟΕ και την Δικαιοσύνη, να διαπιστωθεί «το πραγματικό  εύρος και το βάθος της υπόθεσης» και στην συνέχεια να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook