Εντείνονται οι φόβοι για μία πυρηνική καταστροφή ανάλογη του Τσερνομπίλ στην Ιαπωνία μετά το χάος με τις μετρήσεις ραδιενέργειας και την διαρροή μολυσμένου νερού.

Αξιωματούχοι της Ιαπωνίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι βρέθηκε νερό σε τούνελ στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Παράλληλα ανέφεραν ότι δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο ακριβώς το μολυσμένο νερό βγήκε εκτός του κτιρίου ή αν έχει διαρρεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power, της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού εργοστασίου, είπε ότι το νερό βρέθηκε σε τούνελ που περιέχει τα ηλεκτρικά καλώδια που συνδέονται με το δεύτερο αντιδραστήρα.

\"\"Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική από τους ειδικούς καθώς μέχρι σήμερα τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας είχαν ανιχνευθεί μόνο εντός των εγκαταστάσεων των αντιδραστήρων και όχι εκτός του εργοστασίου.

Παράλληλα, εντοπίστηκε πλουτώνιο στο έδαφος σε πέντε σημεία γύρω από το εργοστάσιο, αλλά σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων.

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας άσκησε σκληρή κριτική στη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου για τις λανθασμένες μετρήσεις που σήμαναν συναγερμό την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι η Tepco είχε ανακοινώσει ότι το νερό στον δεύτερο αντιδραστήρα ήταν μολυσμένο με ραδιενέργεια 100 φορές περισσότερο απ’ ότι ήταν στην πραγματικότητα και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στον δεύτερο αντιδραστήρα ήταν 10 εκατ. φορές υψηλότερα από το κανονικό. Μερικές ώρες αργότερα η εταιρεία ζήτησε συγνώμη και διόρθωσε τη μέτρηση σε 100.000 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

\"\"Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού η ιαπωνική κυβέρνηση

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτη την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν αναγνώρισε πως η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη.


Εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου σε Ν. Κορέα και Κίνα

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.

Το Κορεατικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι σωματίδια του ιωδίου-131 ενδέχεται να προέρχονται από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός KBS.

Οι αρχές πραγματοποιούν αναλύσεις στις συγκεντρώσεις του ιωδίου που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, αλλά προφανώς αυτές είναι πολύ χαμηλές, ώστε να συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, δήλωσαν οι επιστήμονες.

 Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131, που προέρχονται από την Φουκουσίμα.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές 14 επαρχιών, ανάμεσά τους του Πεκίνου και της Σανγκάης, να πραγματοποιήσουν ελέγχους ανίχνευσης ραδιενέργειας στο νερό και στα τρόφιμα, σύμφωνα με την China Daily.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook